Жителите на Брезница спряха изграждане на ВЕЦ

main_b

Басейнова дирекция-Благоевград и компетентните институции са стопирали изпълнението на инвестиционното предложение за строителство на ВЕЦ на река Глоговица край гоцеделчевското село Брезница.

Намерението бе заявено от двамата студенти в ЮЗУ „Неофит Рилски“ Саид Юсуф и Иса Камбачев, които представляват „Сокито“.
Местните жители събраха близо 4000 пописа и категорично отказаха да подкрепят бъдещата инвестици.

Собственици на земеделски земи от село Брезница сигнализираха , че са категорично против изграждането на водноелектрическа централа, защото ще им бъде отнета изцяло поливната вода от реката, която и без това недостига за напояване на нивите с различните земеделски култури в района.

„Действителният дебит на водата в река Глоговица не е повече от 50-80 литра в секунда. Умишлено е завишен дебитът на над 200 литра, за да бъде разрешено строителството“, смятат брезничани, които още в началото реагираха остро и поискаха проверка за доказване действителния дебит на водния басейн.

„Наскоро компетентните институци отговориха на протеста и подписката ни срещу строителството на въпросния ВЕЦ с нарочно писмо, с което ни увериха, че бъдещото строителство зависи и от нас, жителите на селото и от собствениците на имоти в местността „Глоговица”. Така че можем да сме спокойни, че строителството няма да се случи, защото нито аз ще дам положително становище за ВЕЦ-а, нито ще дадем място за изграждането му, нито пък местните хора ще разрешат през имотите им да минава тръбопроводът на съоръжението“, бе категоричен кметът на село Брезница Иса Сакали./Инфомрежа/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене