Кмета на Сатовча, Арбен Мименов събира утре кметовете от региона в Гоце Делчев за изграждане на стратегия средната изкупна цена на таз годишната реколта тютюн да не е под 10 лева за килограм

Кмета на община Сатовча Арбен Мименов утре в 15 часа събира кметовете от четирите общини Гоце Делчев, Гърмен , Хаджидимово и Сатовча . Срещата ще бъде проведена в заседателната зала на 1-я етаж на Общинска администрация в Гоце Делчев а ,целта е изграждане на стратегия , или обща позиция с която от фирмите изкупвачки на тютюн да се иска цената на тазгодишната реколта да не е под 10 лева за килограм.
Мименов е категоричен ,че реколта тютюн 2019 е с много добро качество и тютюнопроизводителите заслужават достойно заплащане на труда им .
Само преди дни във връзка с началото на изкупната кампания ,на Консултативен съвет в МЗХГ на който са присъствали председатели и членове на сдруженията на четирите сортови групи и Мименов в качеството му на председател на СПОТ -БТ е било акцентирано върху подпомагането на производителите на жълтото злато след 2020 година .
Що се отнася до отрасъл “Тютюн“ на Консултативният съвет е била дадена информация от МЗХГ , че за 2018 година е бил изкупен 10 295 хил . тона тютюн за около 180 000 000 лева .За 2019 –та година засетите площи с тютюн са 50 791 000 декара а очакваното производство възлиза на над 8 200 000 тона.
Относно Националната преходна помощ за всички тютюнопроизводители тя приключва през 2020 година . Министър Танева е заявила пред форума, че усилено работят за постигане на споразумение за подпомагане на сектора и през 2021 година като преходна от единия период в другия .
От министерството по време на Консултативния съвет са уведомили , че в следващия програмен период след 2020 година никъде не е предвидено подпомагане на тютюнопроизводителите по този ред и ,че отрасълът е изключен от всички възможни програми за субсидиране .
Според министър Танева единственият вариант , по който се мисли в МЗХГ е за подпомагане чрез програмата De minimis като предстои организирането на работна група с представители от МЗХГ ,браншовите организации , Института по тютюна и тютюневите изделия и фирмите преработватели за създаване на правила за подпомагане . Всички участници в Консултативния съвет са се обединили категорично , че подпомагане за изминал период както до сега няма да се извършва .
Така ,че утре на срещата която свиква кмета на Сатовча Арбен Мименов , ще бъде сведено до знанието на кметовете решенията и дебатите от проведения Консултативен съвет в земеделското министерство и министър Десислава Танева и ще бъде изградена обща позиция относно подпомагането на отрасъла и изкурните цени на тютюна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене