Млади таланти от региона на Сандански ще „крадат занаят“ от новия шеф-готвач Алекс Гоцев във Вила Синтика

Вила Синтика с гордост представя новия шеф-готвач Алекс Гоцев, който пренася космополитния си кулинарен опит както към гостите на хотела, така и към младите таланти, които ще работят с него.

Очаквайте новото меню на Вила Синтика, изготвено от шеф Алекс Гоцев, ТОЗИ НОЕМВРИ!

Ако искате да работите с шеф Гоцев, пишете ни на reservations@villasintica.com.

Кога се запали по готвенето?

– Още когато бях малък, обичах да се въртя около печките и си пощипвах, когато готвеха жените вкъщи. Обичах да ги гледам, но и да се включвам да им помагам. Майка ми винаги разказва една история как съм правил торта за учителката още в 8-ми клас.

Къде си учил готварство?

– Завърших частен колеж, който обхваща цялостен мениджмънт на хотели и ресторанти. По-късно завърших кулинарна академия във Виена, която е една от най-престижните в света. Но да си призная честно, вече не е необходимо да си учил в училище, за да станеш много добър. Трябва опит и добър ментор.

Къде си работил като шеф?

– Местата, в които съм работил като шеф са няколко, но най-важният ми проект, който ме изстреля, за да се наредя между най-добрите, беше „Kuchlmasterei”. Там взех първата си и най-важна награда за мен. Разбира се, имал съм и други награди и мащабни проекти като “Gabrium”, който спечели престижна награда за най-добра локация за сватбени тържества в Австрия. Печелил съм и награди за най-креативно меню и други.

Какво ти е оказало най-силно влияние като кулинар?

– Имах невероятния късмет да открия своето призвание много рано и да срещана своите учители. Всеки един по отделно ми е дал нещо различно – затова винаги съм се отнасял с респект и благодарност към тях. Навремето нямаше YouTube и занаятът се учеше на място. Това ще остане винаги най-добрият начин да изучаваш готварство. Само когато си потопен в реалния процес, можеш да придобиеш опит и да станеш много добър.

Как можеш да помогнеш на един млад човек да стане добър готвач?

– Истината е, че е необходимо на първо място човекът да обожава това, което прави и да влага цялата си душевност. 99% от успеха зависи от човека и какъв е неговия стремеж.

От моя страна като шеф, за да направя от един талантлив човек много добър готвач, е необходимо непрекъснато да инвестирам време и енергия и постоянно да го обучавам. Готвенето е много комплексна наука и изисква да имаш много познания в различни области на живота.

Какво е готварството за теб?

– То е наука, но и изкуство, история, спорт, психология…Изобщо много неща…

За себе си мога да кажа, че когато готвя, аз съм в своя елемент и се чувствам в свои води. Аз съм влюбен в това, което правя и не мога да си представя да правя друго освен това. Гордея се с това, което правя и искам да предам своя опит на по-младите.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене