Първа сесия на ОбС Благоевград (ОБЗОР )

Точно в 10 часа в Зала 22 -ри Септември областният управител Бисер Михайлов откри първото заседание на новоизбрания Общински съвет на Благоевград мандат 2019-2023 г.. След химна на Република България и на Европейски съюз, областният управител пожела на новоизбраните съветници и кметове успех в бъдещата им дейност и да работят за интересите на гражданите и просперитета на Благоевград.

 

 Председателят на ОИК Мартин Бусаров даде кратка информация за изминалите избори и прочете поименния състав на съвета.

Новоизбраните кмет на община, кметове на кметства и общински съветници положиха клетва.” Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията  и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите на община Благоевград и да работя за тяхното благоденствие.Заклех се!”

 

 Кметът Румен Томов получи почетен плакет от областния управител и удостоверение за избор от ОИК. Временно изпълняващия длъжността кмет Иво Николов връчи и символичния ключ на Благоевград. Кметът Томов пожела ползотворна съвместна работа с Общински съвет за добруването на жителите на Благоевград.

 

Малко по-късно г-н Томов седна официално на кметския стол. За журналистите той поясни, че започва работа веднага, като по график ще се срещен още днес с директорите и началник отдели в администрацията, за да обсъдят най-спешните проблеми, които стоят пред общината.

 

 

След водосвет отслужен от свещениците от благоевградската църква „Въведение Богородично”, заседанието на ОбС по традиция продължи да води най-възрастния от избраните съветници- Христо Ковачки.

 

Като първа точка от дневния ред бе заложен изборът на председател на Общински съвет Благоевград.Издигнати бяха кандидатурите на Рашко Динков от Земеделски Съюз „ Александър Стамболийски” и Андон Тодоров от Партия на Зелените.

В двете тайни гласувания никой от двамата не успя да събере необходимото мнозинство от 21 гласа , за да бъде избран за председател. При първото гласуване Рашко Динков получи 15 срещу 20 гласа за Андон Тодоров, при 6 недействителни бюлетини. При второто гласуване нарочно избраната комисия отчете 16 гласа за Динков срещу 19 за Тодоров.

 

 

По предложение на досегашния председател на съвета, Радослав Тасков, местните парламентаристи преминаха към конституиране на новоизбрания съвет. Избрана бе  9 членна комисия, която да изготви бъдещия правилник за работа на Общински съвет. Определена бе и 5 членна комисия за подбор на съдебни заседатели за Районен съд Благоевград.

 

След няколко прегласувания местните парламентаристи приеха да продължат работа на 29 ноември, като тогава ще се проведе и нов избор на председател на Общински съвет.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене