ГЕРБ – Благоевград, копае дъното, има ли път нагоре?

Структурата на ГЕРБ в Благоевград стремглаво се е спуснала по нанадолнището, което води към дъното. Възможностите пред местните гербери са два – или рестарт с ново ръководство, или пълна разруха.

Тези избори приключиха за управляващата партия в областния център с шестима съветници и без общински кмет. Едва 4000 гласа събра ГЕРБ за местния парламент. А само преди година и половина организацията уж бе обновена с цел допълнителен импулс и живец. Поне това бяха обясненията на тогавашния зам.-председател на партията – Цветан Цветанов, който направи рокадата. От поста на общински лидер бе свален дългогодишният председател Йордан Андонов, а диригентската палка взе областният управител Бисер Михайлов. Той бе наложен от Цветанов, макар че местните активисти на своето отчетно-изборно събрание дадоха своето доверие на Андонов, а Михайлов остана втори. Изненадващо обаче отгоре обявиха губернатора за общински лидер.

Основната му задача бе да съживи партията тук и да постигне добри резултати на евроизборите и на местните избори. Година и половина не само няма следа от съживяване, но в по-тежко и по-отчайващо положение благоевградската организация на ГЕРБ никога не е била. На практика структурата е в насипно състояние, хората са демотивирани, липсват всякакви идеи, инициативи и желание за работа. И резултатът е налице. За първи път в своята история ГЕРБ има едва шестима съветници, а и предаде почти без бой кметския стол на независимя кандидат Румен Томов, подкрепен от „БСП за България”. Без да подценяваме проведената добра предизборна кампания на Томов и отворения широк фронт срещу досегашния управник Атанас Камбитов от почти всички други кандидати за кметския пост, истината е, че крахът на ГЕРБ бе неизбежен и предопределен. Защото не е тайна за никого, че местната структура не получи никакво рамо от централното ръководство. Лидерът Бойко Борисов остави тукашните гербери сами да се оправят и се видя, че те са много слаби, разединени и раздирани от личностни конфликти.

Тук някъде е заровено кучето за загубата на кметските избори в Благоевград. Самият Камбитов също призна между двата тура, че е направил грешки по време на управлението си. Той поиска нов кредит на доверие с обяснението, че си е взел поуките, но това нямаше как да обърне хода на вота, нито пък да спре предначертаната болезнена загуба.

„Мен ме свалиха от лидерския пост с аргумента, че 6000 гласа и 9 общински съветници са недостатъчни за ГЕРБ и трябва да се гони по-висок резултат. Веднага си подадох оставката и мястото ми бе заето от нов лидер. Сега, при този резултат, дали ще има оставки?”, попита риторично бившият общински председател Йордан Андонов.

Според него ГЕРБ има нужда от спешен рестарт и обединение, за да не продължи пропадането. Подобно е положението и в други общински структури – в Банско и Сандански, където също управляващата партия понесе тежки загуби на изборния фронт. Местните организации са слаби, знакови фигури в тях са наежени едни срещу други. Това доведе до ситуация знакови кметове да останат съвсем сами срещу всички. И срещу Георги Икономов в Банско, и срещу Кирил Котев в Сандански, се изправиха опоненти, които имаха подкрепата на доста други партии и граждански сдружения. И в тази неравна битка управниците не получиха дори полагащата им се по презумция партийна подкрепа от собствените си съпартийци, както и от областното ръководство. Това ги обрече на неуспех, без да изключваме допуснатите и от тях грешки по време на управлението им.

Снощи лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов, не скри разочорованието си от тези загуби, но пък подчерта, че по този начин партията ще се очисти и ще обнови структурите си, включително и със смяна на партийните ръководства по места. Тук Борисов е прав – не се вижда спасение и по-добро бъдеще за ГЕРБ, ако не се направят спешни промени.

В противен случай нищо добро не очаква партията в региона, която в момента е на дъното.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене