Първо и трето място отново за възпитаници на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово

В музей „Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново, където е приета Първата Българска Конституция, вчера се проведе церемония по награждаване на отличените разработки в XXVII-ия Национален ученически конкурс, под наслов „140 години Търновска конституция”, организиран от НК „Родолюбие” със съдействието на МОН, Исторически факултет на СУ „Св.св.Климент Охридски”, Синдиката на българските учители и Общо българска фондация „Тангра ТанНакРа“.

Конкурсът развива интереса на учениците към българската история, бит, култура, материални и духовни ценности.

В него участваха и представители на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово.

Старши учителят по български език и литература Заприна Глушкова сподели пред Топ Преса, че тази година в надпреварата са се включили над 1200 ученици и повече от 300 учители, а раздадените награди са над 350. От всички 1200 участия на училища, само 350 са достигнали до финала, сред които е и СУ „Никола Вапцаров“.

 

На национален етап от всичките 350 конкурсни разработки в различни направления трудовете на учениците от 11. клас Георги Спахиев и Милка Воденичарова от СУ Хаджидимово достигнаха до финала. Двамата бяха поканени на събеседване, за да защитят труда си. При събеседването от всички 10 участници в направление „Реферат“ и „Презентация“ ученикът Георги Спахиев достойно защити ПЪРВО място с реферата си „Ново Ляски – живата памет на едно малко „позабравено“ селце“, а Милка Воденичарова защити ТРЕТО място с презентация на тема „Генерал Константин Жостов – един достоен български офицер“ обясни още Глушкова.

 

Консултант и на двамта ученици бе именно старши учителят по български език и литература Заприна Глушкова. Двамата ученици с тези награди получават правото да кандидатстват за едногодишна стипендия от МОН по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби в държавни, общински и частни училища.

За трета поредна година ученици на г-жа Глушкова получават такава възможност. През 2018 и 2019 г. училището имаше по 1 носител на такава стипендия, а тази учебна година са вече двама.

Този конкурс всяка година е съпътстван и с раздел „Мисия учител”. Тази година в него участваха и над 200 преподаватели, а повече от 20 заеха призови места, сред които е старши учителят по български език и литература Заприна Глушкова.  Тя участва с есе на тема „Мисията учител…(иначе казано: практиката – допълване на наученото в университета)“ и добра практика на тема „Седем години – един живот, на крилете на приятелството“.

Официални гости на церемонията бяха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов и Таня Михайлова – заместник-министър на образованието, която поздрави всички присъстващи с думите: „На където и да поемете не забравяйте, че сте българи и носете силата на предците ни”. Председателят на СБУ Янка Такева заяви, че най-добрите творби ще бъдат публикувани във вестник ”Учителско дело” и на сайтовете на МОН и Синдиката на българските учители.

Изненадата бе от РИМ – Велико Търново, пред всички бе показан звънеца, оповестил началото и края на заседанията в Учредителното събрание. Неговият звън отново отекна в залата и напомни на участниците в срещата, че трябва да пазят духа на първите законотворци.

Директорът на училището – г-жа Петрелийска със задоволство съобщи, че „право за кандидатстване за едногодишна стипендия от МОН ученици от  СУ „Никола Вапцаров“ получават за трета поредна година, което е показател, че в училището работят и учат знаещи и можещи учители и ученици.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене