Свържете се с нас

Култура

Първо и трето място отново за възпитаници на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово

Публикувано

на

В музей „Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново, където е приета Първата Българска Конституция, вчера се проведе церемония по награждаване на отличените разработки в XXVII-ия Национален ученически конкурс, под наслов „140 години Търновска конституция”, организиран от НК „Родолюбие” със съдействието на МОН, Исторически факултет на СУ „Св.св.Климент Охридски”, Синдиката на българските учители и Общо българска фондация „Тангра ТанНакРа“.

Конкурсът развива интереса на учениците към българската история, бит, култура, материални и духовни ценности.

В него участваха и представители на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово.

Старши учителят по български език и литература Заприна Глушкова сподели пред Топ Преса, че тази година в надпреварата са се включили над 1200 ученици и повече от 300 учители, а раздадените награди са над 350. От всички 1200 участия на училища, само 350 са достигнали до финала, сред които е и СУ „Никола Вапцаров“.

 

На национален етап от всичките 350 конкурсни разработки в различни направления трудовете на учениците от 11. клас Георги Спахиев и Милка Воденичарова от СУ Хаджидимово достигнаха до финала. Двамата бяха поканени на събеседване, за да защитят труда си. При събеседването от всички 10 участници в направление „Реферат“ и „Презентация“ ученикът Георги Спахиев достойно защити ПЪРВО място с реферата си „Ново Ляски – живата памет на едно малко „позабравено“ селце“, а Милка Воденичарова защити ТРЕТО място с презентация на тема „Генерал Константин Жостов – един достоен български офицер“ обясни още Глушкова.

 

Консултант и на двамта ученици бе именно старши учителят по български език и литература Заприна Глушкова. Двамата ученици с тези награди получават правото да кандидатстват за едногодишна стипендия от МОН по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби в държавни, общински и частни училища.

За трета поредна година ученици на г-жа Глушкова получават такава възможност. През 2018 и 2019 г. училището имаше по 1 носител на такава стипендия, а тази учебна година са вече двама.

Този конкурс всяка година е съпътстван и с раздел „Мисия учител”. Тази година в него участваха и над 200 преподаватели, а повече от 20 заеха призови места, сред които е старши учителят по български език и литература Заприна Глушкова.  Тя участва с есе на тема „Мисията учител…(иначе казано: практиката – допълване на наученото в университета)“ и добра практика на тема „Седем години – един живот, на крилете на приятелството“.

Официални гости на церемонията бяха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов и Таня Михайлова – заместник-министър на образованието, която поздрави всички присъстващи с думите: „На където и да поемете не забравяйте, че сте българи и носете силата на предците ни”. Председателят на СБУ Янка Такева заяви, че най-добрите творби ще бъдат публикувани във вестник ”Учителско дело” и на сайтовете на МОН и Синдиката на българските учители.

Изненадата бе от РИМ – Велико Търново, пред всички бе показан звънеца, оповестил началото и края на заседанията в Учредителното събрание. Неговият звън отново отекна в залата и напомни на участниците в срещата, че трябва да пазят духа на първите законотворци.

Директорът на училището – г-жа Петрелийска със задоволство съобщи, че „право за кандидатстване за едногодишна стипендия от МОН ученици от  СУ „Никола Вапцаров“ получават за трета поредна година, което е показател, че в училището работят и учат знаещи и можещи учители и ученици.“

коментара

Култура

Гоцеделчевската ПМГ „Яне Сандански“ свърза двата края на България

Публикувано

на

НП „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“ СРЕЩНА УЧИЛИЩНИ ЕКИПИ ОТ ДВЕ ИНОВАТИВНИ УЧИЛИЩА В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

ПМГ „Яне Сандански“ посрещна учители и ученици от ПМГ „Св. Климент Охридски“ – гр. Силистра, и Екатерина Текерска – старши експерт в РУО – Благоевград, в изпълнение на НП „Иновации в действие“.

В първия ден от посещението си гостите имаха възможността да разгледат Презентационния център на неврокопските си домакини, да се разходят из Центъра по природни науки и математика, а след това се запознаха с технологията за производство на вино в Uva Nestum.

На следващия ден екипите от двете училища продължиха с работна среща, в която госпожа  Елка Божикова представи темите „Интердисциплинарните уроци – планиране и реализиране“ и “Подготовка на екипа учители за въвеждане на промяната в преподаването“.

Голям интерес предизвика наблюдаваният от гостите интердисциплинарен урок по физика, химия и биология в VIIIг клас на тема: „Храносмилателна система. Енергия“. В педагогическата практика при изпълнение на задачите учениците използваха Padlet, Google Expeditions, Jamboard,  Kahoot. Активно се включиха и гостите от ПМГ „Св. Климент Охридски“, като по този начин станаха част от екипите участници в урока.

В последната фаза председателят на професионалната учебна общност на Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ представи темата: „Проектната дейност – начин за активизиране на ученическото мислене“. Екипите обсъдиха наблюдавания урок, споделиха добри практики, а след това гостите се насладиха и на част от културното богатство на града ни с разходка из Общинския исторически музей.

коментара

Продължете с четенето

Култура

Сандански избира Будител на 2019 година

Публикувано

на

Да се знае, да се помни,

че България е жива!

На будителите скромни

българинът китка свива…”

Всеки ден някой от нас работи и твори, гради и надгражда, образова и възпитава, буди дух и вяра, не за себе си, а на „полза роду”! Всеки ден!

Родолюбивата инициативата „Будител на 2019 година за Община Сандански”, цели да отличи личности, изявили се в сферата на културата, образованието, науката, изкуството и предали силно духовно послание към Санданската общественост.

„Будител на 2019 година за Община Сандански”, се осъществява на 2 етапа:

I. Предложения

Предложение за „Будител на 2019 година за Община Сандански”, може да направи всеки пълнолетен жител на Община Сандански като номинира личност или група хора, свързани с културното ни и духовно развитие. Номинациите трябва да бъдат предложени чрез кратък мотивиран текст, който трябва да бъде изпратен  до 22 ноември 2019 на фейсбук страницата на Народно читалище „Отец Паисий-1919”, на email: chitalishte.sandanski@gmail.com или на място, в офиса ни в гр. Сандански, ул.”Македония” 53.

II. Избор

„Будител на годината 2019 за Община Сандански” се избира от специална комисия в състав:

Председател:

Атанас Стоянов- кмет на Община Сандански

Членове:

Читалищно настоятелство (Илко Дренков, Любомир Димитров, Таня Велкова, Магдалена Христова, Димитър Цеков, Невена Станкова)
Заместник кмет социални и хуманитарни дейности на Община Сандански
Председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедание в Община Сандански
Отец Йордан Аврамов- председател на църковното настоятелство на храм „Св.Георги”, гр. Сандански
Румен Сидеров -директор на III ОУ „Христо Ботев”, гр. Сандански
Ели Котова- директор на ЦДГ №1 „Дора Габе“, гр.Сандански
Представител на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператори-Сандански
Атанас Атанасов- собственик на Sandanski1.com
Илияна Тошева- художник/ общественик
Гинка Дзимбова- учител/ общественик
Марияна Калоянова- общественик

„Будител на 2019 година  за Община Сандански” ще бъде обявен на специално събитие, което ще се състои на 27 ноември 2019, от 18:30 ч. в Конферентната зала на „Интерхотел Сандански“

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ