Чуколов към вътрешния министър: Полицаите трябва да спазват закона, а не разпорежданията на служител в ОИК

Народният представител от АТАКА и зам.-председател на партията Десислав Чуколов пита вътрешния министър Младен Маринов защо и с чия заповед Сидеров, депутати и кандидати за общински съветници и районни кметове не бяха допуснати до зала „Арена Армеец” в изборната нощ на 27 октомври.

Тогава представители на АТАКА искаха да наблюдават процеса по обработването на изборните протоколи, за да бъде сведена до минимум възможността за манипулиране на резултатите, тъй като в партийната централа са постъпили редица сигнали за нарушения в изборни секции в цялата страна. Те обаче бяха спрени със стена от над 20 полицаи и не бяха допуснати да се възползват от правата, които Изборният кодекс им дава, да присъстват в помещението за обработване на изборните документи. Чуколов напомни и че малко по-рано същия ден секционен представител на ДПС издърпа бюлетината от ръцете на един от кандидатите за общински съветници от АТАКА.

От отговора на вътрешния министър Маринов стана ясно, че нареждане за недопускане на Сидеров и негови колеги е било издадено от шефа на ОИК – София, Полина Витанова. Не стана ясно дали нареждането е устно специално за Сидеров, или недопускане на кандидатите и техни представители фигурира в изготвения план между ОИК и МВР.

В реплика към министъра Чуколов посочи, че „АТАКА е партия, която защитава интереса си и този на гласоподавателите си”. По думите му това, че ОИК или ЦИК решават нещо, то не е със силата на закон, какъвто се явява Правилникът на парламента, според който депутатите имат право на достъп до всички обществени институции в страната.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене