Депутат от АТАКА: Над 10 хиляди чужденци годишно взимат работата на българите

Над 10 000 души годишно от Украйна, Молдова, Турция и още над 40 страни извън ЕС са били наети на работа в България, вместо тези работни места да се заемат от българи. Това стана ясно от отговора на вицепремиера Марияна Николова на въпрос на депутата от АТАКА Павел Шопов във връзка с поправката „Валери Симеонов”, която отвори трудовия ни пазар за всякакви хора.

„Оттук нататък проблемите ще ги берем в бъдещето, защото тези хора влизат в страната, установяват се трайно, получават възможност за работа, създават семейства. Ще дойде моментът, когато ще започнат да привикват от Африка или далечния югоизток на Азия своите семейства и ще стават все повече. Само за година и половина те са хиляди. Това са хората, които пазим със стената да не влизат, а всъщност легализираме по законов начин тяхната работа и престой в България. Оттук нататък проблемът ще нараства като снежна топка”, коментира от парламентарната трибуна Шопов.

По думите му броят на чужди граждани у нас е драстично увеличен, което в много направления оказва негативно влияние върху българския трудов пазар. Шопов уточни, че при гласуването довод е бил да се привлекат бесарабските българи и тези от близките страни, които да се установят в България и да получат гражданство. „Имаше друго законово решение на този проблем. Това можеше да стане само целево за тази група, но не и за далечни страни, чиито граждани вече виждаме в българските градове”, каза още Шопов.

Депутатът от АТАКА посочи, че е изминала година и половина от приемането на поправката и е време да се направи анализ дали промяната е положителна, или отрицателна, съответно да се пристъпи към евентуални изменения. „Нашата теза от АТАКА е, че отдавна е минало времето, когато гастарбайтерството е оказвало положително влияние в някои икономики. Сега вече това не е така”, категоричен беше Шопов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене