Свържете се с нас

Светско

Йовковите „Шибил,, Серафим,, По жицата,, Албена,,и др. оживяха на сцената в Рибново по случай патронния празник на школото, новоизбраните кметове пяха „Училище любимо наше,,

Публикувано

на

139 години от рождението на  патрона на училището в гърменското село Рибново „Йордан Йовков“ празнуват днес учители, ученици, родители новоизбрани кметове и жители на селото .

Водещите на  пищната програма бяха  Мериан Караилиева и Фатме Лоланова от 10 клас които бяха силно аплодирани още в самото начало, където представиха персонажите от Известни творби на патрона на училището Йордан  Йовков като ,, Шибил,, Серафим,, По жицата,, Албена,,

На празника за пръв път гостуваха и новоизбраните кметове на село Рибново – Мустафа Иса, на село Осиково Фикрет Байрамов. Директора Манчо Джуркин поздрави всички ученици, учители, присъстващи по случай Патронния празник на училището а словото ме вдигна на крак залата с бурни аплодисменти  – Директорът на училището в Рибново заяви , че  обществената поръчка за Нов корпус, физкултурен салон, площадки, парк ще са факт. „Разбрахме се с новоизбрания кмет на Община Гърмен – Феим Иса и  кмета на Рибново Мустафа Иса, първия ангажимент от новият им мандат да е именно, започването на изкопа през април, да се ускорят процедурите, защото колегите и учениците имат нужда от класни стаи“ , каза още на  голямото тържество директора Манчо Джуркин..

Гвоздеят на уникалната програма посруцай патронният празник на СУ “ Йордан Аовков в Рибново бяха  ученици от  5,6,7 клас които  изиграха невероятен  танц с традиционните рибански носий,, Руби,, под съпровода на Нермин Чавдарова и Фикрие Лоланова  които със своя глас вдигнаха на крака публиката с песента ,, Моя България,,.

Уникално се представиха днес на празника и  учениците от 9 „б“ клас.Те  изиграха неповторимата  творба на Йовков  ,, Албена,,.У учениците от 2-ри  клас Жасмин Киселова, Мерве Авдикова, Джемал Ликов и Сами Хатип от 4-ти  клас  пък представиха рецитал.Пика на програмата беше финалната част , когато момичетата с народни носии и ученикът от 8-ми  клас Къдри Уланов, който се оказа голям талант, представиха едно вълнуващо преплитане между народната  и модерната музика .

Всички участници, учители, кметове, накрая излязоха на сцената и с вълнение  пяха ,, Училище любимо наше,,.

Поздравления към всички  учители и  към всички ученици които  подготвиха  уникалната програма и направиха за поредна година патронният празник  на СУ „Йордан Йавков“  истинско  исторически събитие за Рибново .

Това са  учителите  Ибрахим  Къдриев и  Фатме Герова.

Те бяха едни от главните лица, които допринесоха и бяха плътно до децата за подготовката на празника и програмата .

Благодарности и към учителят Аки Инуз, който с децата по случай   патронния  празник  подготвиха забележителна изложба за  патрона на  училището Йордан Йовков- дърворезба

Топ Преса също поздравява  с патронния празник на училището в село Рибново всички учители, ученици, родители и кметове. Честит Празник!!!!

 

коментара

Интервюта

Мария Иванова с първа самостоятелна изложба!

Публикувано

на

Мария Иванова е от град Гоце Делчев, икономист-счетоводител, което според нея е скучна професия и за това  рисуването й дава свободата да разчупва стереотипите, да изобразява красотата на света след като разкъсаме ограниченията, които сами си налагаме. Припомняме, че миналата година художничката участва с две картини: „Свобода” и „Блясък” в общата художествена изложба в Благоевград по повод 24 май. Сага първо в Топ Преса, та разказва за първа си самостоятелна изложба! 

Представи се на нашите многобройни читатели…

– Здравейте. Казвам се Мария Иванова. Занимавам се с рисуване още от дете. Учила съм малко в художествено училище. Но всъщност това остана мое хоби. Занимавам се с много неща и това е едно от тях.

Хоби, но сега имаш изложба?

– Да. Предстои ми първата самостоятелна изложба в гр. Симитли в събота 16 ноември.

Тя какво представлява. Какво ще има в нея?

– Нарекла съм я „Светлосенки“. Искам да изобразя вечната битка между доброто и злото като естествено наблягам на доброто. Всяка една от картините носи своето послание, което искам да предам на хората.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето

Новини

Нощта на театрите в град Симитли!

Публикувано

на

Срещаме се с Бранимир Митов –  директор на Драматичен театър, „Проф. Енчо Халачев“, който ще разкаже за Нощта на театрите!

– Тази година за поредна година община Симитли заедно с Драматичен театър „ Професор Енчо Халачев“ организираме Нощ на театрите. Тя ще се проведе в събота на 16.11.2019 г. в топлата зала на читалището на гр. Симитли. Програмата започва от 10:00 часа сутринта. По традиция играем представление за най-малките. Това ще бъде приказката „Аладин и вълшебната лампа“. От 15:00 часа играят Адмиралтейците, които ще покажат откъси от Уилям Шекспир. Представлението се казва „Уилям Шекспир“. От 16:00 часа нещо ново, което ще се случи в Симитли това е откриване на изложба на Мария Иванова – МИМИС. Една много интересна актриса, художничка, въобще човек който се занимава с изкуство и който обича изкуството. Преди това от 15:00 часа хората ще могат да гледат Шекспир в една от знаковите роли на автора като лейди Магбет. От 17:00 часа играе театралната школа към читалището на гр. Симитли – „Двубой“ от Иван Вазов. От 18:00 часа – „Поличба“ от Йордан Йовков на драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“. Пет събития, които са абсолютно безплатни благодарение на добрата ръка и добрия поглед, който има към изкуството и културата кмета на Симитли – г-н Апостол Апостолов.

Не мога да не те попитам нещо и за политиката. Миналият месец беше месец на избори на нов кмет на Благоевград, на нов общински съвет. Политически ти как си настроен? Гласува ли? Доволен ли си от избора?

– Гласувах, защото мисля че всеки трябва да гласува. Правото на глас ни дава след това възможност да изискваме. Ако човек не гласува няма право да изисква. Не знам дали да бъда разочарован или да не бъда разочарован. Реално новата власт не е влязла още в действие. Силно се надявам събитията свързани с изкуството и културата, които се случваха и бяха ценни за Благоевград да продължат да се случват. Въобще културата да си остане едно от водещите звена в работата на община Благоевград. Не знам кой ще бъде заместник кмет по културата. Не знам кой ще бъде шеф на културата. Дали ще има някакво преструктуриране. Пожелавам успех на новият екип. Дано да успеем да работим…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ