Патриотична изява на млади туристи от град Гоце Делчев

Стана традиция при общоградски тържества и чествания активно участие да вземат и туристите от местното дружество ‘’Момини двори’’, включително и членовете на туристическите клубове и секции към градските училища, чрез програма от певческия хор към дружеството, провеждане на специални туристически походи в чест на дадено събитие и. т. н. Ето и сега, в наситената с интересни мероприятия 7-дневна програма /от 14 до 21 октомври/в гр. Гоце Делчев по повод 107-годишнината от освобождението на града от османско робство, местното туристическо дружество организира провеждането на походи по четири туристически лъча /маршрута/. Те съвпадат с навлизането в града преди 107 години на българските войски и местните доброволчески опълченски чети за освобождението на града от османско иго.

Участниците в походите /около 230 души/ предварително се запознаха с с маршрута на освободителите и техните героични дела в победоносния им поход към Неврокоп за неговото освобождение. Дори само този факт вдъхнови младите туристи, възбуди у тях патриотичното чувство на признателност и почит към освободителите и тяхната саможертва за свободата на Отечеството.

Първият туристически лъч с дължина около 18 км. започна от курортното село Попови ливади до гр. Гоце Делчев, като участниците в него преминаха по стъпките на опълченските чети на Александър Буйнов и Тодор Паница. Спускайки се към с. Делчево а след това през историческата местност Момина кула, младите туристи тържествено пристигнаха в центъра на града. В този поход участваха 33 ученици от Второ основно училище-гр. Гоце Делчев с ръководител и водач Сергей Тричков – зам. директор на училището и още 28 ученици от клуб ‘’Млад планинар’’- гр. Петрич с ръководител Гергана Сандъкчиева.

Участниците във Втория туристически лъч с начало пак от Попови ливади поставиха цветя пред паметника на Гоце Делчев край хижата и продължиха прес с. Средна и Драгостин за града. По този път в онези героични октомврийски дни на 1912 г. е преминала четата на прославения поет и революционер Пейо Яворов, заедно с 4-та дружина от 27 Чепински полк от българската армия.
По този маршрут преминаха 38 ученици от Професионална гимназия по механизация на селското стопанство ‘’Пейо Яворов’’-гр. Гоце Делчев и 9 ученици от Професионална гимназия ‘’Дим. Талев’’-гр. Гоце Делчев, под водачеството на опитния планинар Георги Ципаров.
При навлизането в града походниците поставиха венец на военен паметник на входа на бившата казарма и изслушаха интересна беседа от Богдан Боцев – офицер от резерва.

Третият туристически лъч бе по пътя на опълченските чети на Стоян Мълчанков и Стоян Филипов и започна от с. Ковачевица. През с. Лещен се достигна възвишението ‘’Голак’’над с. Марчово, където четниците се сражавали геройски с многоброен турски аскер преди да пристигнат след това в освободения вече Неврокоп.

Походниците в този лъч – 28 души от основно училище -с. Мосомище с ръководител Стоян Москов /учител/, 17 ученици от туристически клуб ‘’Пирински стражи’’при Трето основно училище-гр. Гоце Делчев с ръководители учителките Славка Жостова и Лозанка Грозданова и 6 ученици от с. Копривлен и Дъбница, под общото водачество на туриста Тодор Шишков, пристигнаха шумно и с приповдигнато настроение в града.

Четвъртият туристически лъч бе с най-дълго разстояние. Той започна от с. Кремен и през м. Харамибунар достигна местността Брезнишки чарк /дотук пеша около 5 часа/, откъдето с превоз се достигна с. Баничан. Тук местните хора устроиха тържествено посрещане на походниците, които поставиха цветя и се поклониха на паметника на загиналите във войните баничанлии. И отново на път за града.

По този маршрут през октомври 1912 г. е преминала една част от българската войска от Родопския отряд начело с прославения генерал Стилиян Ковачев.

Участници в този лъч – 43 ученици от Първо основно училище с ръководител Димитър Агов /учител/, 12 души от Природо-математическа гимназия в града, под общото водачество на Богдан Ципаров – председател на клуба по пешеходен туризъм към дружество ‘’Момини двори’’.
Най-младият от походниците в 4-те лъча бе Виктория Траянова /на 5 години/ от Петрич, а най-възрастен Георги Ципаров (на 74 години) от гр. Гоце Делчев.

В късния следобяд туристите от 4-те лъча пристигнаха на площад Гоце Делчев в града, тържествено посрещнати от стотици граждани. На импровизирания митинг походниците бяха приветствани и поздравени от Димитър Балтаджиев – председател на туристическо дружество ‘’Момини двори’’-гр. Гоце Делчев. Той отбеляза да не забравяме славната дата 18 октомври 1912 г. когато бе сложен край на петвековното турско робство в нашия край. И препоръча днешната вълнуваща туристическа проява да стане ежегодна.

Атанас Панчелиев

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене