Полицаят Кадев взе Банско на първи тур – независим, но с всички без ГЕРБ зад гърба (обзор)

Новият кмет: Поклон пред хората, които не се уплашиха от жестокия натиск

С нов кмет още след първия тур на местните избори осъмна Банско.

Независимият кандидат Иван Кадев спечели с 51,71% срещу досегашния кмет от ГЕРБ Георги Икономов, получил 39,02%. А активността на изборите стигна 80 на сто. Кадев победи убедително във всички секции в Банско, а в селата – предимството е за Икономов.

“Благодаря на жителите на община Банско, с които заедно спечелихме победата и направихме първата крачка към генералната промяна, която обещах. Радваме се и знаем колко труд и усилия ни предстоят да върнем нормалността в отношенията на властта с хората”, поздрави банскалии новият градоначалник.

Той изрази и признателност към “хората, които не се уплашиха и огънаха въпреки жестокия натиск върху тях и семействата им”. Категоричен е, че благодарение на тяхната “смела гражданска позиция и по-плахите се престрашиха и си спомниха даденото им от Конституцията на Република България право на глас без ограничения и дискриминация”.

Кадев благодари и на тези, които са били неотлъчно до него през последните няколко месеца.

“Благодаря и на онези, които гласуваха за други кандидати за кмет. Те обичат мястото, където живеят, не по-малко от тези, които са гласували за мен. Убеден съм, че всички ще подкрепят усилията ни и ще участват в работата да направим нашата община още по-добро място за живеене”, допълни Кадев.

В деня на откриване на предизборната кампания – 27 септември, той навърши 55 г. Съпругата му Лиляна е нотариус, имат дъщеря. Кадев има инженерно и юридическо образование. Бил е директор на училище в Банско, а от 1993 г. работи в системата на МВР. Започва в регионалното звено “Сигурност” в Благоевград. Бил е и началник на РПУ-Банско, а след това и началник на регионалното звено на ДАНС, откъдето се пенсионира през 2013 г. Две години по-късно тогавашният кмет Георги Икономов го кани в екипа си и Иван Кадев става секретар на общината. През февруари т.г. обаче Икономов го освободи от работа с мотив “навършване на пенсионна възраст”. Не е тайна, че отношенията помежду им охладняха в последните години, заради което и той бе отстранен от екипа на Икономов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене