Свържете се с нас

Таблоид

Обединиха болниците в Петрич и Сандански в една, тя вече обслужва близо 100 хил. души

Публикувано

на

Изключително добър ход се оказа сливането на общинските болници в Петрич – “Рокфелер”, и в Сандански – “Св. Врач”, в една с нова регистрация и ново име МБАЛ “Югозападна болница”. Тя е с два филиала и обслужва пациенти от общините Петрич, Сандански, Струмяни и Кресна с население около 100 хил. души.

Първите две общини участват в новото дружество с по 49%, а двете малки имат по 1%.

Само допреди 2 г. идеята за такова обединение имаше противници, някои бяха скептично настроени, но

резултатите показват, че ходът на местните власти е верен, а новото дружество е в добро и стабилно финансово състояние.

Подобно преструктуриране на две общински болници бе направено за първи път в България по инициатива на кметовете на Петрич и Сандански Димитър Бръчков и Кирил Котев.

Какво говорят цифрите 2 г. след реализирането на този проект?

Финансовата 2017 г. приключва с печалба от 95 871 лв. За следващата година печалбата вече е увеличена до 221 хил. лв.

Растат и приходите от дейността. За 2018 г. те са 12 955 324 лв., което е с 2 269 945 лв. повече от предходната. Има ръст в средната брутна работна заплата от 950 лв. до 1230 лв. към края на 2018-а.

От април тази година е направена още една актуализация. Медицинските сестри получават

с 46% повече, а заплатите на лекарите са повишени с около 10%

“Това се дължи на добрия мениджмънт, направената оптимизация, намаляване на разходите и подобрената организация на работа”, коментира директорът на “Югозападна болница” д-р Илия Тонев.

Извън цифрите обаче е важно подобреното обслужване на пациентите и работа по повече клинични пътеки.

Изключително удобство е разкриването на ТЕЛК в Сандански. Това улеснява пациентите с увреждания. Досега те трябваше да пътуват до Благоевград, но вече решенията излизат по-бързо.

Всички отделения в болницата в Петрич са основно ремонтирани.

ТЕЛК кабинет ще бъде открит в близките дни и в Петрич, който да обслужва хората от общината с 50 населени места. Това удобство – да не пътуват до областния център, ще спести изключително много разходи и време на пациентите.

За първи път в България се разкрива ТЕЛК извън областен град.

Най-важното за качественото обслужване обаче са добрите лекари и опитният и подготвен медицински персонал.

“Вече имаме взаимозаменяемост. При евентуално отсъствие на лекари от филиала в единия град веднага тяхната работа се поема от другите им колеги, така че пациентите да не остават без квалифицирана медицинска помощ.

Много добре в тази посока си съдействат колегите от хирургичното отделение, кардиологията, образната диагностика. Така

болните имат винаги бърз и лесен достъп до качествена услуга”,

каза д-р Тонев. С обединението се получи по-добра колаборация при диагностиката и лечението, запази се и социалният елемент – да може двата филиала да се грижат за социално слабите жители.

Обединената болница работи по Програмата за стимулиране на млади кадри. Постъпили са на работа нови лекари. Има подписани 6 договора със студенти, които след завършването си ще започнат работа в обединеното здравно заведение.

Работи се по проект Remote care за превенция и ранна диагностика на хората от отдалечените населени места чрез оборудван медицински мобилен кабинет, обслужван от мултидисциплинарен екип – общопрактикуващ лекар, медицинска сестра и социален работник.

Започват да се внедряват и иновации в медицинската дейност. Във филиала в Петрич ще заработи отделение по клетъчна терапия

Подготвени са помещенията, предстоят оборудването и обучението на екипите. Отделението ще бъде сериозна крачка напред за региона, тъй като клетъчната терапия навлиза в областта на редица заболявания, в това число автоимунните.

В сградата на болницата в Петрич вече има и нова централна кислородна инсталация, която е пусната до болничните стаи и спестява усилията по пренос на кислородни бутилки. Системата е изведена и в приемния блок, за операционните зали и интензивното отделение също има инсталация за сгъстен въздух.

600 хил. лв. пък са инвестирани за енергийната ефективност на петричката сграда. Направен бе цялостен ремонт на отделенията, неотложен ремонт на парната инсталация, като остарелите тръби са подменени с полипропиленови. Подменена е дограмата, стъклопакети и врати, има нови вертикални щрангове на отоплителната инсталация, закупупена бе абонатна станция.

Рентгеновият апарат от ново поколение замени досегашния в петричката болница. Инвестирани са 200 хил. лв., като половината са от общината, а останалите са средства на МБАЛ “Югозападна болница”.

По проект на Ротари клуб – Петрич, и “Югозападна болница” ще се купи медицинска техника за родилното и детското отделение за 150 хил. лв.

С нова апаратура за най-малките пациенти пък вече е снабдена неонатологията в Сандански. Ултразвуков апарат улеснява поставянето на венозен път на новородените.

В Сандански работи и мпървият у нас мсъвместен мколцентър с “Пирогов”

Диспечерските центрове в двете здравни заведения 24 часа в денонощието осигуряват конферентна връзка за бърза и навременна диагностика при лечението на децата.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Реклама
loading...
Кликнете, за да коментирате

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Скандал!!! Бившият кмет на Банско Георги Икономов-Италианеца притиска Топ Преса: Не пишете за Моркова от Добринище и ремонта на спортната зала на училището!

Публикувано

на

Защо бившият кмет на Банско не спира да ни звъни да ни предлага пари? Кой и как ремонтира спортната зала на училището в Добринище? Позвънихме на Икономов да му искаме становището, за първи път той поиска от нас да “млъкнем”!

Кой е Моркова?

Кой полицай в Банско покрива схемата?

Този петък само във вестник Топ Преса!

Очаквайте!

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Ексглавният редактор в БТА Лили Тодорова е загиналата жена в Рила

Публикувано

на

След оттеглянето си от активната журналистическа дейност, тя не спря да се развива и да търси нови начини за развитие

Любовта към планината отне живота на нашата бивша колежка Лили Тодорова, съобщиха от БТА. Дългогодишен журналист в БТА и бивш главен редактор на „Вътрешна информация“, тя ще остане като един от най-ярките и колоритни образи, с огромно сърце, неподражаемо чувство за хумор и всеотдайност към работата и хората, съобщават от агенцията.

След оттеглянето си от активната журналистическа дейност, тя не спря да се развива и да търси нови начини за развитие. Догодина й предстоеше да завърши докторантура в Богословския факултет, свързана с друга нейна страст – хоровото пеене и църковнославянската музика. Лили е и дългогодишен доброволец в стационара за наркомани и алкохолици в Суходол.

В събота тя се отправи на поредния планински преход в любимата й Рила планина. Днес тялото й бе открито в района на Белия улей, до Рилския манастир.

Флагман.БГ

 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ