Свържете се с нас

Рецепти

Палачинки с тиквички

Публикувано

на

40 мин.

10 порции

Необходими съставки:

прясно мляко-1 чаена чаша
брашно-14 супени лъжици
яйца-4 броя
бакпулвер-2 чаени лъжици
тиквички-3 броя
олио-2 супени лъжици
За плънката-сирене 200 грама
сушени домати-10 броя
чесън-4 броя
копър-1/2 връзка

Рецептата:

Тиквички! Тиквички! Тиквички! През зимата ги търсим, през лятото ни писват! За да можем да се насладим на тиквичките пълноценно, трябва да пробваме повече рецепти с тиквички. А рецептите с тиквички са толкова много и толкова разнообразни! Палачинките с тиквички определено се числят към “новите рецепти с тиквички”. Много интересни на вид, познати като вкус, палачинките с тиквички са чудесна идея за разнообразяване на обедното меню. Ако пък ще посрещате гости, не пропускайте да сервирате палачинките с тиквички нарязани на колелца като ефектно предястие.

  1. Първата стъпка от рецептата за палачинки с тиквички е подготовката за сместа за палачинките. Разбивате яйцата, заедно с прясното мляко, след което малко по малко добавяте брашното и бакпулвера, като разбърквате с вилица или тел за разбиване. Измивате тиквичките, почиствате ги, настъргвате ги и заедно с ½ чаена лъжица сол ги добавяте към сместа.
  2. Намажете дъното на плосък тиган с част от мазнината и загрейте добре. Идва моментът, в който трябва да поставите от сместа в тигана. Сложете на няколко места в тигана и с помощта на лъжица и загладете, така че цялата повърхност на тигана да се покрие с тънък слой от сместа. Печете за по 2-3 минути от двете страни, докато палачинката придобие апетитен златист загар.
  3. Готовите палачинки може да завиете със смес по ваш вкус и избор. Сместа, с която са завити палачинките на снимките се приготвя, като натрошеното сирене се разбърква с нарязаните на ситно сушени домати и копър и се добавят счуканите скилидки чесън.

Рецептата за палачинки с тиквички е изпълнена.

supichka.com

коментара

Реклама
loading...

Рецепти

Сарми от савойско зеле

Публикувано

на

Сарми от савойско зеле със спелта, печени карамелизирани моркови и зеленчуков грейви сос

За 4-6 порции.

  • 1 средно голяма глава савойско зеле
  • 150 г зърно спелта
  • 2-3 супени лъжици зехтин
  • 350 г микс от гъби кладница и печурки, нарязани на малки парчета
  • 1 глава жълт лук, нарязана на ситно
  • 1 стрък праз лук, нарязан на ситно
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1-2 стръка пресен розмарин, нарязан на ситно
  • 1/8 чаена лъжица настъргано индийско орехче
  • 1/8 чаена лъжица смлян бахар
  • 1/8 чаена лъжица смляна цейлонска канела
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 2 чаени лъжици соев сос

За морковите:

  • 600 г моркови, обелени и нарязани на парчета по диагонал с дължина около 2 см
  • 2 супени лъжици слънчогледово олио (може да се използва и лек зехтин)
  • 1 супена лъжица балсамов оцет
  • 1 чаена лъжица мед, агаве или кленов сироп
  • сол

За зеленчуковия грейви сос (около 300 мл):

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 глава жълт лук, нарязана на ситно
  • 1 морков, нарязан на кубчета
  • 1/2 малка глава целина, обелена и нарязана на кубчета
  • 1 дафинов лист
  • 1 стрък пресен розмарин или мащерка, или и двете
  • 2 чаени лъжици кафява захар тъмна демерара
  • 1 супена лъжица брашно
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • 1 супена лъжица червен винен оцет
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • 2 чаени лъжици соев сос
  • сол и прясно смлян черен пипер

Приготвяне на сармите

Зърната спелта се сваряват в тенджера под налягане за 20 минути или по стандартния начин за около 1 час. Трябва да омекнат много добре и да се разпукнат. Прецеждат се от водата и се смилат грубо в кухненски робот, така че да остане известно количество цели или полу-цели зърна. Оставят се настрана.

В широк тиган на силен котлон се нагрява 1 супена лъжица зехтин и в него на два или три пъти се запържват гъбите докато придобият златисто-кафява цвят. Гъбите не се слагат наведнъж, защото ще се отдели вода, която ще прекрати пърженето и ще започнат да се варят. Докато се готвят на части не се разбъркват постоянно, а само от време на време, за да им се даде възможност да се запържат хубаво. След като се извади първата доза гъби от тигана, ако има нужда в него се добавя още малко зехтин и се изсипва втора доза от гъбите.

Когато последната доза гъби е извадена, в тигана се долива 1 супена лъжица зехтин и в него се изсипват лукът и празът. Готвят се умерен котлон 5-6 минути. Добавят се чесънът и розмаринът и се разбъркват 30 секунди. Следват запържените гъби, индийското орехче, бахарът и канелата. Разбъркват се около минута. Накрая се добавят зърната спелта, соевият сос, сол ако има нужда и прясно смлян черен пипер. Разбъркват се на котлона около 30 секунди и се отстраняват. Плънката се оставя да поизстине. Може да се приготви от предния ден и след като изстине да се съхрани в кутия в хладилник.

От зелето се обелват най-горните 1-2 листа и се изхвърлят. Обелват се внимателно следващите 8-10 листа. Тъй като савойското зеле е по-крехко и не така стегнат като обикновеното зелено зеле, разделянето на листата е лесно. Отделените листа се бланшират във вряща вода за 4 минути. Прецеждат се и дебелата жила в средата на всяко листо се отстранява.

Във всяко листо се слагат по две препълнени супени лъжици (ако листата са по-големи, може и повече) от плънката и се завиват сарми.

Подготвените за поширане сарми

За поширани сарми: Ако сармите ще бъдат поширани, всяка от тях се увива в стреч фолио, чиито краища се усукват стегнато и връзват. В тенджера се нагрява вода, но без да завира. Поддържа се температура от около 85ºC. Сармите се потапят във водата и се готвят 30 минути. Изваждат се, стреч фолиото се срязва с ножица и сармите се освобождават от него.

Подготвени за варене на пара сарми

За варени на пара сарми: Още на приготвянето на сармите, те трябва да се завият стегнато. Подреждат се в кошница или тенджера за варене на пара и се варят 20 минути на умерен към слаб котлон.

Приготвяне на морковите

Морковите се слагат в тава на един ред и се поръсват с олиото, балсамовият оцет, медът и сол на вкус. Разбъркват се хубаво, така че да се покрият от всички страни. Слагат се на средно ниво в предварително нагрята фурна на 200Cº и се пекат 30 минути. Разбъркват се 2-3 пъти, за да се карамелизират равномерно.

Приготвяне на зеленчуковия грейви сос

Зехтинът се нагрява в широк тиган на силен котлон. Изсипват се лукът и морковите, котлонът се намаля до умерен и се готвят 15 минути като се разбъркват често. Зеленчуците трябва да се карамелизират, без да изгарят. Ако започнат бързо да променят цвета си, котлонът се намаля. Към тях се добавя захарта и готвенето продължава още 5 минути. Добавя се брашното и се разбърква за няколко секунди. Следват доматеното пюре, оцетът и бульонът. Сместа се оставя да заври, без да се покрива с капак. Вари се около 15 минути докато се редуцира почти наполовина. Ако течността изглежда рядка, котлонът се усилва и се вари още няколко минути докато се сгъсти. Накрая се добавя соевият сос и сол ако има нужда. Сосът се прецежда и се подправя с прясно смлян черен пипер. Може да се приготви до 2-3 дни предварително и след като изстине да се съхрани в буркан в хладилник. Преди сервиране се затопля.

Сарми от савойско зеле, печени карамелизирани моркови и зеленчуков грейви сос

www.kulinarno-joana.com

коментара

Продължете с четенето

Рецепти

Задушено телешко

Публикувано

на

Приготвяне25 мин.

Готвене60 мин.

Общо85 мин.

Порции4-5

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
телешко месо – 600 г цяло парче
картофи – 10 бр.
доматено пюре – 1 с.л.
олио – 100 мл
моркови – 2 – 3 бр.
целина – 1/2 парче
чесън – 1 глава
дафинов лист – 1 – 2 бр.
лук – 1 глава
брашно – 1 с.л.
магданоз
черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сложете цялото парче месо да се запържи в олиото от всички страни.

Посолете и сипете гореща вода, колкото да го залее половината от месото.

Когато месото започне да омеква, прибавете нарязания на ситно лук, нарязаните моркови, настърганата целина, скилидките чесън и дафиновия лист.

Когато месото стане почти готово, трябва да добавете картофите.

Когато и картофите са почти готови, запържете брашното с 2-3 с.л. олио, прибавете разреденото доматено пюре, черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Варете още няколко минути. В готовото ястие сосът трябва да покрива половината месо. Поднесете резен от телешкото, полят със соса.

 

Източник: recepti.gotvach.bg/- Задушено телешко

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ