Режат парите на болниците по нова схема

болница

Националната здравноосигурителна каса реже парите на болниците по нова схема. През второто полугодие клиниките ще бъдат с намалено финансиране независимо колко пациенти и с колко тежки диагнози са лекувани в тях. Това съобщиха от Надзорния съвет на касата, който е автор на въпросната схема.

За следващите шест месеца НЗОК ще изчислява прогнозните бюджети на болниците на базата на изразходваните средства за първото полугодие на 2014, а не както бе досега за същия период на 2013 година, съобщава „Монитор“.

По този начин парите, които те ще получат, ще бъдат съобразени с реално извършената от тях работа, каза председателят на Надзорния съвет и заместник-здравен министър д-р Бойко Пенков, уверявайки, че парите така наистина щели да следват пациента. Това означава, че до края на годината болниците ще получат значително по-малко пари отколкото са им необходими за лечението на болните. От няколко месеца касата им привежда до 80% от парите по фактурата за извършена работа, които не са действителните разходи, единодушни са от пациентските организации. Освен това често се случва не малко пациенти да бъдат пренасочвани от едно лечебно заведение в друго, където има по-подходяща терапия за тях, като в сметките за отчетния период те се отчитат като бройка само в първата клиника, която ги е приела.

Нещата се усложняват от факта, че някои болници разкриват нови отделения, след като бюджетите са определени, и по този начин предизвикват значителни промени в потока от пациенти. Според членовете на надзора новият начин на пресмятане на бюджетите

ще позволи да се вземат под внимание именно тези промени в дейностите на болниците и съответно броя на пациентите, които са лекували.

Така, ако едно лечебно заведение е вземало през 2013 г. например по 100 000 лв. за лечение на сърдечни заболявания, а в началото на 2014 г. е разширило дейността си многократно, защото е почнало да работи с повече пациенти, които е привлякло от други болници, това досега не е било отчитано и са му дадени 100 000 лв. на исторически принцип. Тази болница обаче е формирала в първите месеци на 2014 г. надлимитна дейност на стойност 500 000 лв. заради многото повече пациенти./БЛИЦ/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене