150 години светско образование и 90 годи сграда на училището, честваха в деня на будителите в Гърмен /ВИДЕО/

В денят на народните будители, в село Гърмрен, тържествено отбелязаха и 150 години светско образование в будното село и 90 години от построяването на собвена сграда на училището. „Когато преди 90 години се наложило жителите на Гърмен да напуснат старото село и да се заселят на сегашното място, най-напред са построили училището“, каза директорът на училище „Св.Св. Кирил и Методий“ в с. Гърмен, Стоян Стругов.

За да изразят по-силно духовната връзка между църква и училище, ученици и учители се отдадоха на каузата да  събират средства за да подпомогнат укрепването и ремонта на останалата в старото село  уникалната църква,  „Св. Димитър“. За целта, безвъзмездно бяха предоставени на благотворителен базар домашно изработени кулинарни и изкушения, плетива и битови предмети. Предоставените стоки бяха разпродаден почти на 100% с което за подпомагането на цървата бяха събрани 5 260 лв.

Празненството в село Гърмен приключи с побата музикално-танцова програма изнесена от самодейни ученически групи. Сред официялните гости на празмикът в Гърмен бе и н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене