Свържете се с нас

ВИДЕО

„Старите огнища пак димят…“ – книга за Запрю Икономов, която представиха в Гоце Делчев

Публикувано

на

В навечерието на денят на народните будители, в Гоце Делчев, представиха мемориалната книга „Старите огнища пак димят“, за големият неврокопски фолклорист, етнограф, изследовател, композитор и дългогодишният ръководител на първият в България, Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци, Запрю Икономов. Съставители на книгата са  неговата дъщеря, Гергана Икономова в тандем с Йордан Симонски. Представен бе и документалният филм за творчеството на големия родолюбец, „Запрю Икономов – събирачът на бисери…“, по сценарий на Атанас Пиронев и режисьор, Маргарита Полежанова. И в Книгата и във филма, са събрани спомени и интервюта за Запрю Икономов от известни фолклорни специалисти, писатели и познавачи както от цяла България, така и от чужбина. На  присъстващите на събитието, бе представен и компакт диск с песни на Икономов, повечето от които са по текст на другият колос на културата в Неврокопско, поетът, Георги Гавалюов. Всички тези песни са част от репертоара на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.

„Аз нося в себе си много вълнение. Аз чувам това вълнение. Чувам го със звуците на неврокопските чанове., с гласовете на времето, с тъжния и горд напев на нашите народни песни, с мелодията на „В Неврокопско ми се оди“ – песен за вечното завръщане към себе си…към родния край… И разбирам, че това е истинското мое начало“, казваше приживе, Запрю Икономов.

 Книгата „Старите огнища пак димят…“ се издава с подкрепата на община Гоце Делчевв знак на почит във връзка с 90-годишнината от рождението на Запрю Икономов. Книгата е изключително ценен принос за запазване делото на Запрю Икономов и отива направо в съкровищницата на историята за бита и културата на хората от Неврокопския край.

Официални гости на събитието бяха: временно изпълняващият длъжността кмет на Гоце Делчев, Валери Сарандев, новоизбраният – стар кмет на общината, Владимир Москов, н.в.п. Неврокопски митрополит Серафим, депутатът от БСП от Гоце Делчев, Богдан Боцев и предприемачът Иван Биларев.

коментара

ВИДЕО

Тържествена сесия на ОбС Благоевград (Видео)

Публикувано

на

С на тържествена церемония клетва дадоха 41 общински съветници.

По традиция първото заседание на общинския съвет бе водено от най-стария съветник – Христо Ковачки, които изпълняваше ролята до избирането на председател на ОбС, което така и не се случи.

Церемонията започна с тържествените думи на областния управител Бисер Михайлов, а председателят на ОИК-Мартин Бусаров, даде справка и статистика на резултатите от провелите се избори на втори тур в Благоевград, които завършиха с победа за Румен Томов.

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

Днес кметът на Благоевград Румен Томов встъпва официално в длъжност

Публикувано

на

Румен Томов седна и на кметския стол пред обективите на журналистите. Той поздрави своята секретарка, а след това се настани на мястото, от което ще приема граждани, гости, делегати, ще управлява и показва уменията си в името на по-добър Благоевград.

Томов коментира, че пред себе си вече има начертани задачи в график на всички директори и началници на отдели на институции, които още днес ще се срещнат с кмета. Те ще представят 10 проблема, които трябва да бъдат решени спешно.

Забеляза се, че портретът на Левски на стената зад кмета, липсва, а там е сложена мозайка на герба на града.

Томов коментира, че случаят с трудния избор на общински председател е нормално и очаквано за него, но е странно, че някои от гласуващите нямат мнение – тоест са гласували с „въздържал се“.

„Всеки има интереси и визия, нормална е създалата се ситуация“, каза Томов.

Не бе избегнат и журналистическият въпрос защо липсва Атанас Камбитов. Томов сподели, че е имал разговор за първи път от 8 години с вече бившия градоначалник. Снощи Камбитов е казал, че няма да присъства на церемонията, а Томов „уважил това му право“.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ