Свържете се с нас

Таблоид

УЧЕНИЦИ ОТ СУ-САТОВЧА УЧАСТВАХА В XXV ЕСЕНЕН СЕМИНАР, ОРГАНИЗИРАН ОТ ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПАМЕТ“

Публикувано

на

 

Учениците – Кристиян Джилджов, Росиана Орманова, Мира Арнаудова и Нери Арнаудова  от СУ Св. Св. „ Кирил и Методий“ в Сатовча ,взеха участие в XXV „Есенен семинар“ на тема „Европейското, дигитално и устойчиво бъдеще в ръцете на младите“, който се проведе в рамките на проект “Силна национална идентичност – силна европейска идентичност”, в периода от 21 – 25 октомври, 2019г., в хотел „Терма еко“, кк. Кранево.

Учениците се класираха чрез есе на тема: „Европа в ръцете на младите: дигитално или екологично бъдеще“. Техен наставник бе класният им ръководител – г-жа Райка Славчева.

Семинарът се проведе за 13 поредна година по инициатива и с финансирането на д-р Милен Врабевски. В него взеха участие 200 младежи от диаспората в Молдова, Украйна, Албания, Сърбия, Р. Северна Македония, както и от региона на Западните Родопи и Тервел.

Форумът се осъществи в партньорство с Община Варна, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Ханс Зайдел“.

В рамките на 5 дни, младите хора се срещнаха с вдъхновяващи личности и топ специалисти от различни обществени и бизнес сфери, които чрез личния си пример, знания и опит ги мотивираха да не спират да се развиват, да работят за своя успех и за успеха на обществото, в което живеят.

Учениците имаха възможност да създадат нови приятелства и познанства, да общуват, да се опознаят, да градят мостове с връстниците си от другите страни.

Към младите хора бе отправено предизвикателство от Фондация „Българска Памет“, да създадат късометражно видео в екип на тема: „Нашето европейско бъдеще“.

В конкурса се включиха рекорден брой участници. Посланията, които отправиха те чрез своите филмчета бяха искрени и ясни.

Младежите от Молдова, Украйна, Албания, Сърбия, Р. Северна Македония и България заявиха твърдата си позиция, че искат да живеят заедно в мир и разбирателство, с уважение и разбиране един към друг, с грижа към природата и с мисъл за бъдещето на Европа.

Фондация „Българска Памет“ отличи трите най-добри видеа и награди техните екипи.

Ръководството на училище Сатовча изказва своите благодарности на д-р Милен Врабевски и неговия екип като пожелава здраве, творчески и професионални успехи.

коментара

Таблоид

Георги Бежански, бившият кмет на благоевградското село Падеш и президентът Румен Радев носеха на ръце иконта на „Свети Георги“ в Зографския манастир

Публикувано

на

Георги Бежански, бившият кмет на благоевградското село Падеш, президентът Румен Радев и още стотици мъже понесоха на ръце чудотворната икона на Свети великомъченик Георги, днес на 16 ноември, когато българския манастир в Света гора, чества втория си храмов празник.

„Ако се помолиш от сърце, докато я носиш, „Свети Георги“ ще ти помогне, ще чуе молитвата и ще я изпълни, стига тя да е за добро на хората и на самия човек, който се моли“, гласи преданието.

На малкия Георгьовден- днес и на 6 май, изнасят Аравийската икона от „Зографския манастир“ и с нея тръгва литийно шествие от миряни и монаси. На този ден се отбелязва пренасянето на мощите на светеца от мястото, където е измъчван, в Лида. Празникът се чества и в още един светогорски манастир „Ксенофонт“, но в „Зографския манастир“ е по-тържествено.

Основаването на българския атонски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“ може да бъде отнесено към началото на Х в. Според легендата братята Аарон, Мойсей и Йоан се заселили на Света гора, за да водят монашески живот. Славата на праведния им живот постепенно се разнесла и все повече хора започнали да се присъединяват към тях. Появила се необходимост да се изгради църква и тримата братя помолили Бог да им покаже кой да бъде нейн патрон. Те подготвили дъска, за да зографисат върху нея образа на небесния покровител, щом той им бъде разкрит. Една нощ дъската се обляла в ярка светлина. Когато се приближили, братята видели красива икона с образа на св. Георги. Той сам се бил изписал върху дъската. Светията се проявил като живописец – затова и манастирът бил наречен „Св. Вмчк Георги Зограф“. Чудото дало името на българската атонска обител, с което тя станала известна през вековете.

За произхода на Аравийска чудотворна икона на св. вмчк Георги се разказва следното: През 12. век бедуините от Йорданска Арабия избивали християните край град Лида и разграбвали домовете им. Един благочестив християнин, за да запази от поругание светата икона, я пуснал в морето. Иконата плавала сама, неизвестно колко време, и дошла до Ватопедското пристанище. Когато била забелязана, лодки от различни манастири влизали в морето, за да я вземат, но тя се отдалечавала. Но когато влязъл един благочестив старец от Зографския манастир, тя сама се приближила и била извадена на брега. Възникнал голям спор между много отци от различни манастири, като всеки искал да отнесе това съкровище и тази светиня в своята обител. Понеже не стигнали до съгласие, Предстоятелят на Света Гора – Протът, заедно със старците от Светата община, потърсили начин да разберат към кой манастир ще благоволи Светият Победоносец. Накрая решили да я качат на младо муле и да го оставят свободно да върви и където спре – там да оставят иконата. Когато го натоварили, то, без да бъде водено и насочвано, с равен и спокоен ход се отправило към светата Зографска обител. Изкачило се на хълма на запад от манастира и там останало неподвижно. Като видели това чудно дело, светогорските отци дарили иконата на Зографския манастир и тържествено – с кадилници, свещи и песни, я пренесли до съборния храм и я поставили до левия стълб на църквата, където стои и до днес, за честно поклонение на всички. А на хълма била построена малка черква за спомен на чудното събитие. И до днес на всеки панигир на манастира се прави литийно шествие с тази икона, от съборния храм до малкия „Св. Георги“ на отсрещния хълм и обратно. Върху сегашния ѝ сребърен обков стои следният надпис (даден тук в превод на новобългарски): „Тази чудотворна икона на светия славен великомъченик, победоносец и чудотворец Георги по неведомо Божие повеление доплува през морето от Арабия до Света гора Атонска и отначало засия като слънчев лъч в пристанището на Ватопедския манастир. Щом видяха това, монасите от останалите атонски манастири също се стекоха към това чудо, като всеки от тях желаеше да прибере иконата в собствения си манастир, но по волята на Бога и на страстотърпеца Георги тя пак по чудодеен начин се премести оттам и се засели в Зографската обител, където и до днес тази икона дарява непрестанни чудеса на усърдните богомолци, които с вяра идват на поклонение в тази обител. В чест и памет на светия славен великомъченик Георги този обков бе направен със старанието на преподобните отци от Зографския манастир Викентий и Анатолий и с даренията на христолюбиви раби божии, одески славянобългарски търговци родом от разни епархии на Македония, чиито имена са записани в съборната книга за вечно възпоминание сред достоблажените ктитори на тази света обител. 1822 [година], Санкт Петербург.“ В последните години обаче този обков не е слаган на иконата, а тя стои подпряна на мястото си, сякаш готова веднага отново да тръгне на литийно шествие.

Многобройни са светините в Зографската св. обител на Св. Гора Атон, но сред тях на особена почит са трите чудотворни икони на св. вмчк Георги, намиращи се в съборния храм на манастира, носещ също името на Победоносеца Великомъченик: Фануилската чудотворна икона на св. вмчк Георги, Аравийска чудотворна икона на св. вмчк Георги и Молдавска чудотворна икона на св. вмчк Георги.

И днес трите чудотворни светини продължават да бдят над Зографската света обител, да я пазят и укрепяват, та да пребъде през вековете. А многобройните поклонници ежедневно се покланят пред светите икони, търсейки помощ и застъпничество от освободителя на пленници, на бедните защитника, на немощните лекаря, победоносния великомъченик Георги!

Георги Бежански, бившият кмет на благоевградското село Падеш и президентът Румен Радев носеха на ръце иконта  на "Свети Георги" в Зографския манастир снимка 1

Георги Бежански, бившият кмет на благоевградското село Падеш и президентът Румен Радев носеха на ръце иконта  на "Свети Георги" в Зографския манастир снимка 2

Георги Бежански, бившият кмет на благоевградското село Падеш и президентът Румен Радев носеха на ръце иконта  на "Свети Георги" в Зографския манастир снимка 3

pirinsko.com

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Районният съд в Дупница призна роднини за виновни в отглеждането и държането на коноп

Публикувано

на

Районният съд в Дупница призна Николина Д. /73 г./ и внука й – Димитър А. /27 г./, за виновни в отглеждането и държането на коноп в двора на обитаваната от тях къща в дупнишкото село Джерман, съобщиха от съда. За двамата са определени еднакви наказания – „лишаване от свобода“ за срок от две години, с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на 5000 лева.
В парник, намиращ се в двора на къщата, в съучастие като съизвършители, през май 2016 г. двамата са засели и отглеждали растения от рода на конопа. „Става дума за 13 стръка коноп /марихуана/ с общо тегло на изсушената листна маса 11 530 грама, на стойност 69 180 лева“, уточниха от съда.
Районният съд в Дупница призна двамата подсъдими за виновни и за това, че през октомври 2016 г. в с. Джерман, на тавана на къщата, са държали високорискови наркотични вещества – марихуана, с общо тегло на изсушената листна маса 2790 грама, на стойност 16 740 лева.
Присъдата може да се обжалва и протестира пред Кюстендилския окръжен съд в 15-дневен срок.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ