С участието си в международния проект „Erasmus + К2“ученици и учители от ПМГ „Яне Сандански“в Гоце Делчев се запознаха със забележителната история и модерната икономика на Полша

От 21.10. до 25.10.2019 г. се реализира заключителният етап от международния проект „Erasmus + К2“.

Екипът от ученици и учители от ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Дебчев с участието си в проекта се запозна със забележителната история и модерната икономика на Полша.

През първия ден на посещението партньорите от България, Италия и Белгия бяха посрещнати от Пьотр Ковалчук, заместник-кмет на Гданск. По-късно участваха в сплотяващи игри и уроци по химия и физика. Денят им завърши с разходка из Стария град на Гданск, където успяха да се възхитят на най-красивите му и значими забележителности.

Вторият ден започна с визита в канализационния завод в източната част на Гданск, където участниците научиха какво се случва с отпадъците, които се превръщат в енергия за отопление. В този ден урокът по физика включваше интересни експерименти върху спирометрията (как дишаме), а урокът по химия бе свързан с водата и нейните тайни. След времето, прекарано в научните кабинети, последва и дълга и много приятна разходка до парк Олива.

В сряда участниците от ПМГ в Гоце Делчев и техните партньори се възхитиха на най-големия замък в света, измерен по брой тухли. Заслужава да се отбележи, че замъкът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Следобед бе организирана Полска вечеря, на която бяха представени презентации за полската кухня и игри с Kahoot.

Четвъртият ден бе изпълнен с различни предизвикателства – посещение на ,,Синята школа“ в Хел, където учениците участваха в образователни дейности, свързани с морския живот и проблемите на околната среда; измерваха кръвното си налягане при нормални условия, а след това с глави във вода. После имаха удоволствието да наблюдават как се хранят тюлените и да посетят музея на морските видове. Разходката край морето ги сблъска с истинско приключение – ученици трябваше да се облекат в специални дрехи и да ловят риба в Балтийско море.

Последният ден беше най-емоционален. През първата му половина учениците приготвиха традиционни полски пироги, а на финалната вечеря те получиха своите сертификати, прекараха вълнуващи последни часове заедно и си обещаха, роденото в началото на проекта приятелство, да продължи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене