Цветан Цветанов се срещна с представители на вашингтонската Фондация за защита на демокрациите

По време на посещението си във Вашингтон, председателят на Управителния съвет на ЕАЦС Цветан Цветанов проведе работна среща във Фондацията за защита на демокрациите – базирана във Вашингтон неправителствена структура, работеща по въпроси на гражданското общество, защита и утвърждаване върховенството на закона и демократичните принципи в съвременните общества.

В срещата участваха Тоби Дершовиц – старши вицепрезидент по стратегическо развитие и връзки с държавните институции и д-р Айкан Ердемир, старши изследовател в организацията. Цветанов представи дейността и основните приоритети на новосъздадения Евро-атлантически център за сигурност. Дершовиц и Ердемир проявиха силен интерес към международното портфолио на центъра и възможностите за взаимодействие в една среда за сигурност, изпълнена с предизвикателства пред демократичните общества. Бяха обсъдени конкретни форми на бъдещо сътрудничество, като тримата се обединиха около необходимостта от привличане на независими изследователи от академичната общност на държавите от Балканите и Черноморския регион. Именно чрез независими изследвания на обществено-политическите и икономическите процеси в обществата от региона могат да бъдат изведени заплахите, много често асиметрични по характер, идващи от несистемни играчи в района.

По време на срещата също така бе постигната договореност конкретни изследвания на Фондацията за защита на демокрациите да бъдат публикувани на сайта на Евро-атлантическия център за сигурност, превръщайки го по този начин в изследователски портал за научни изследователи от България и региона.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене