Румен Томов: Промяната в Благоевград е възможна и зависи от всеки от нас

Румен Томов е предприемач и независим кандидат за кмет на Благоевград. На първия тур той завоюва втори резултат и отива на балотаж срещу Атанас Камбитов от ГЕРБ.

– Първият Ви коментар за резултатите от тези избори?

Резултатите все още не са окончателни. С тази уговорка и без претенции да говоря от името на благоевградчани бих казал няколко неща. Коментаторите единодушно определиха броя на кандидатите за кмет на община Благоевград в тази кампания като необчайно висок. Диаметрално противоположни обаче бяха обясненията за това – от „всеки иска да се нанесе в подредена къща и да не работи в следващите няколко години” до „този модел на управление е вреден за Благоевград, необходима е промяна”.

Гласуването на благоевградчани опроверга първата теза и показа, че хората търсят алтернатива. Съществена подкрепа получиха кандидатите за кмет и общински съветници, които назоваха очевидните проблеми – икономически, социални, демографски, екологични, порочни практики в разпределението на публичния ресурс… и предложиха решения.

В резултат, изборите за кмет на община Благоевград не са приключили. Очертава се един доста фрагментиран Общински съвет, в който има шанс познатата ни от предишния мандат хранителна верига да бъде прекъсната и общественият интерес да доминира.

– Как ще коментирате личния си резултат – като очакван, или изненадващ?

Не съм изненадан, че не спечелих изборите на първи тур, ако това ме питате. А съвсем сериозно – резултатът е очакван. Оценявам обективно качествата на всички участници в тази кампания, които се обявиха за промяна и получиха подкрепа. Не са изненада и усилията на досегашния кмет на всяка цена да запази позицията си. Очевидна за всеки, който ходи по улиците и общува с хората, е и нарастващата през последните години обществена непоносимост към стила на досегашното управление. В този смисъл, нашата първа цел беше участие в балотаж. Постигнахме я. Този резултат не е само личен. Дължи се и на всички, които издигнаха и подкрепиха моята кандидатура, бяха до мен в тази кампания и най-вече на хората, които ни се довериха и гласуваха за мен. Благодаря им!

Каква ще бъде стратегията Ви в оставащите дни до балотажа?

Силовата, скъпа кампания и грозните анонимни публикации не са добра стратегия. Надявам се това е вече ясно и за опонента ми от ГЕРБ. Няма да променям своята стратегия – максимално много лични срещи с хората и диалог.

За победа на втори тур обаче ще Ви бъде нужна допълнителна подкрепа. Очаквате ли да я получите от кандидатите, които не достигнаха до балотаж?

Най-важна за мен е подкрепата на благоевградчани.

Поздравявам всички кандидати, които водиха почтена кампания и защитиха открито идеите си за свободна от корупция, чиста, зелена и подредена община с работеща икономика, нови работни места и достойни доходи на хората. Приоритетите в програмите им са и мои. Отворен съм за диалог с всеки от тях. Не подценявам обаче интелигентността и личната позиция на избирателите на Андон Тодоров, Иван Ризов, Албина Анева, Росен Георгиев, Валери Смиленов и Калоян Ханджийски. Осъзнавам, че основната отговорност за спечелване на доверието им ще бъде моя. Както и на доверието на тези, които не гласуваха на първи тур, защото са разочаровани от досегашното управление на общината, но не виждат алтернатива. Задачата ми в следващите дни ще бъде да спечеля подкрепата на всички тези благоевградчани. Промяната е възможна и зависи от всеки от нас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене