Красимир Каракачанов: Заплатите на военнослужещите ще бъдат увеличени с 10 процента от идната година

В бюджета за 2020 г. ще бъде заложено ново 10-процентно увеличение на възнагражденията на военнослужещите. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му за две години и половина в армията са се случили повече неща, отколкото за последните 25 години – по отношение на техника, на възнагражденията на военнослужещите, които са повишени на два пъти с по 10 процента, както и на увеличение на наличния състав.

Той коментира, че към момента няма заплаха за мигрантски натиск срещу България. Според него това може и да се случи, ако Турция реши да използва наличието на тези 3 милиона мигранти на своя територия като коз в своята европейска политика.

Смятам, че в момента Турция няма да си позволи да използва този коз, защото повечето държави от Европейския съюз са по-благосклонни да правят компромис с политиката на Ердоган. Той няма да рискува да влезе в конфликти с ЕС. На него не му трябва още един конфликт. Защото ако ЕС наложи санкции, заедно с ограниченията, наложени от САЩ, това ще доведе до рухване на турската икономика, каза Каракачанов.

Той заяви, че България охранява границата си. По думите му цялата необходима техника е налична там. Армията също е в готовност да помага на Гранична полиция, ако се наложи.

Смятам, че ако се появи такава вълна, ние трябва да я спрем с цената на всичко, включително с използване на сила, като тук нямам предвид използване на огнестрелно оръжие. Има достатъчно други средства. Трябва да сме твърди в това отношение, за да си спасим държавата от евентуални проблеми, каза вицепремиерът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене