Патриархът присъства на концерта на Неврокопския хор

неврокопски хор

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит присъства на днешния тържествен концерт на хора на Неврокопска митрополия, който се проведе с негово благословение в старинната столична църква „Св. София от 16 ч. Концертът от източноцърковни песнопения диригентът и хористите посветиха на избора на нов Неврокопски митрополит. Програмата съдържаше основно песнопения, творби на йеромонах Неофит Рилски (1793-1881 г.), който е и патрон на хора, създаден от блаженопочиналия Неврокопски митр. Натанаил и поверен на известния гръцки протопсалт и музикоучител проф. Йоанис Папахронис. С този концерт се затвори цикълът от концерти, които хорът направи преди и след Рождественските празници през миналия декември в градовете-седалища на петте духовни околии. Те бяха посветени на светлата памет на митрополит Натанаил във връзка с 40-те дена от кончината му. А днес с голяма обич беше отдадена почит и на новоизбрания Неврокопски митр. Серафим, който присъства на концерта заедно със Светейшия патриарх Неофит. Бяха още митрополитите на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Варненски и Великопреславски Йоан и Браницки еп. Григорий, който беше подгласник в днешния митрополитски избор.

Замисъла на този концерт и неговата програма представи на присъстващите, които бяха изпълнили големия храм, богословът проф. Иван Желев Димитров, който разказа за историята на хора, като посочи още едно основание за този концерт в София: тук, в тази епархия, е работил години наред (1988-1994 г.) като протосингел, главен секретар на Св. Синод и викарий на Софийския митрополит архимандрит и после Крупнишки епископ Натанаил, изнесъл значителна част от тежестта на борбата за съхраняване на Българската православна църква от лавината на църковния разкол.

Накрая Негово Светейшество поздрави диригента и хористите за изнесената музикална програма, като изтъкна високо им майсторство и им пожела нови успехи по начертания от покойния митрополит Натанаил път на възстановяване на майсторското молитвено църковно пеене у нас.

неврокопски хор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене