Свържете се с нас

Бизнес

Търговията втора ръка – хит в Благоевград

Публикувано

на

Традиционно смятани за място за пазаруване за по-нискобюджетни клиенти, все по-често от техните услуги се възползват и по-заможни хора. 

Причината е, че в тези магазини се намират тоалети на мярки, които не се предлагат по магазините в страната.

Цените на дрехите втора ръка са по джоба на всеки и често клиентите намират в тяхно лице начин да си набавят нещо по-различно от евтината и некачествена стока, която залива търговските обекти

От тях пазаруват не само жени, но и много мъже.

„Българина, м частност – благоевградчани все повече обедняват, ножицата между бедния и богатия все повече се увеличава, така че хората търсят все пак някакъв начин да се облекат, да се обуят и да носят свестни сравнително неща“, твърдят собствениците им.

И допълват, че почти всички магазини в града зареждат нова стока всяка седмица.Вносът им е най-вече от Холандия, Гърция и Франция.

Продавачите съветват при закупуване на стока тя да мине първо през дезинфекция и силен перилен препарат. Също така да се избягва пазаруването на бельо втора употреба, включително и чорапи.

Магазините за дрехи втора ръка - хит в Благоевград снимка 1

pirinsko.com

коментара

Бизнес

ПОКАНА за провеждане на двудневно обучение на тема: „Подготовка на проектни предложения по мярка 3-6.4 от стратегията за вомр на МИГ – Гоце делчев – Гърмен – Хаджидимово“

Публикувано

на

ДО
потенциални бенефициенти – микропредприятия, земеделски стопани и занаятчии от територията на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово

 

ПОКАНА

за провеждане на двудневно обучение на тема:

30 – 31 октомври 2019 г.

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Във връзка със сключено Споразумение №РД 50-197/29.11.2016 г. и изпълнение на дейности по подмярка 19.4 „Текущи разходи и популяризиране на стратегия за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., СНЦ „Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово“ ще проведе обучение на тема:

 

„Подготовка на проектни предложения по мярка 3-6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от Стратегията за ВОМР на МИГ – Гоце Делчев – Гърмен- Хаджидимово“

 

Каним микропредприятията, земеделските стопани и занаятчиите от територията на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, които имат интерес за кандидатстване по мярката да вземат участие в предстоящото двудневно обучение, което ще се  проведе на 30 – 31 октомври 2019 г. от 10:00 часа в гр. Гоце Делчев, ул. Александър Стамболийски №13, зала на първи етаж в сградата на Ловно – рибарско сдружение „Сокол“.

Очакваме Вашето присъствие!

За допълнителна информация може да се обръщате към екипа на МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово на ел. адрес mig_gotsedelchev@abv.bg и тел. +359 89 366 1767, тел.  +359 89 589 0959 и тел. +359 89 589 0988.

Екип на

МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово

 

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Българско семейство отглежда най-лютата чушка (СНИМКИ)

Публикувано

на

Семейство отглежда най-лютата чушка в България край Варна. И не става въпрос за нещо пикантно – тя е 25 пъти по-силна от  досегашният шампион.

В семейната ферма виреят стотици огнени чушлета, като свойствата им са признати дори от гости от Мексико.

А историята на лютивата ферма започва почти на шега.

Христо Родинов се грижи за повече от 300 вида люти чушки. Те са разположени в семейните ферми. Насажеденията пък те се появяват след случаен разговор.

При една среща съвсем случайно с едни приятели, заговорихме за люти чушки. Един мой познат е бил в Мексико и как там лютите чушки се ядат от малки деца.

Преди 8 години всичко започнало на шега

dariknews.bg

Коментарът беше, че в България няма люти чушки. Естествено аз малко се позахапах тогава. Заспорихме …и си казах – няма как в България да няма люти чушки.  И след няколко дена, като се разрових из сайтове и наистина се оказа, че лютите чушки са едно огромно семейство , всъщност 5 семейства, разказва Ицо.

Съпругта му Дарина си спомня вечерята.

През цялото време докато се прибирахме, той ми казваше – не, не мога да повярвам. И когато започна да събира чушки от цял свят, вкъщи денонощно се говореше колко са били люти, ама той коя чушка имал. Това много ме отегчаваше, признавам си, казва тя.

Въпреки, че семейството не споделяло кой знае колко ентусиазма на Христо, той се захванал да докаже, че няма невъзможни неща за лютите чушки.

Започнах да си поръчвам семена и така станаха над 300 сорта. Представете си колко растения. И започнах да си правя експерименти – разни неща – сосове, като влагах само люти чушки. Много се харесаха на мои приятели и фенове на лютото, разкава Ицо.

Преди 8 години всичко започнало на шега

dariknews.bg

Така хобито завзело двора на семейната къща и там се появили 5 оранжерии. Които спокойно могат да се наредят сред най-лютите места в България.

Доставя ми удоволствие, когато видя, че всички семенца са изникнали, доставя ми удоволствие, когато откъсна първите чушки. Имаме трудни моменти и ми се иска всичко да хвърля. И тогава в нас идва някой, разходи се и каже – хора, вие с какви неща се занимавате и това ми дава стимул и ме зарежда, споделя Дарина.

Самият Христо има фамилни традиции в градинарството, наследени от неговите баба и дядо. Именно тяхната къща днес той използва за развитие на лютото удоволствие.

Преди 8 години всичко започнало на шега

dariknews.bg

Моят дядо казваше – никога не сей люти чушки до пипер , за да не стане лют. .И аз си казах…какво пък – дай да ги съберем, сеща се той и разказва, че създаването на сорта „Български дух“ му е отнел 6 години. Кръстосани са два сорта – Червено Хабанеро иТринидат Моруга Червен Скорпион, но най-дълго време отнело стабилизиранети на самия сорт.

Така той създал най-лютата чушка в България. Досега тя беше Български морков, като нейната „сила“ е 20 000 сковила. Новият сорт – Български дух обаче е със сила 500 000 сковила.

Интересното при тази чушка е, че тя е много добивна. Аз това целях, обяснява Христо.

След като доказва, че люти чушки в България виреят, той кани експерти да пробват продукцията.  И остава много доволен.

Преди 8 години всичко започнало на шега

dariknews.bg

Подлютихме мексиканци! Това е гордост.  Все едно белгиец или швейцарец да хареса български шоколад, смее се Ицо.

Оказва се, че човекът, създал най-лютата българска чушка, не бил особен фен на пикантното.

Преди 8 години, когато започнах въобще не обичах люто. Но си казах – няма как да гледам люти чушки и да не ям. И малко  по малко си наложих – да хапвам люти чушки. И преди 2 години – стигнах ниво – Каролина, която е най-лютата в света, си я хапвам – донякъде. Няма как на един път да я изям, казва той.

Сега вече Христо си е поставил задача – да разпространи хубавите страни на лютото сред хората и да ги накара да харесват пикантните храни. Които според него са дори полезни. Затова не се притеснява и да ги предлага на най-близките си.

Сега не сядаме без люто. Имаме внуче, което също яде люто, казва Христо – въпросът е на свикване.

Преди 8 години всичко започнало на шега

dariknews.bg

А добрата новина на семейната трапеза е, че всеки харесва различни лютиви ястия.

Винаги когато се пробва люто има възможност и да се подлютим много. А Христо има рецепта.

Мазнината, която се съдържа в прясното и киселото мляко, убива лютото. Подлютите ли се – кисело или прясно мляко  веднага, съветва той.

А сега си е поставил и нова цел – да създаде най=лютата чушка в света. Когато това стане – всеки е добре дошъл, за да я опита.

dariknews.bg

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ