Първан Дангов – бившият кмет на Дупница, който отново се кандидатира…

Първан Дангов е кандидат за кмет на община Дупница от БСП.

Той е бил кмет от същата партия в периода 2003 – 2007 година.
През 2003 година Дангов става кмет, изпреварвайки предишния кмет на Дупница от периода 1999 – 2003 г. арх. Асен Пилев. Арх. Асен Пилев реализира един безспорно успешен мандат и всички в града очакват, че ще получи втори мандат.

В навечерието на изборите обаче Дангов получава решителната подкрепа на Пламен Галев и дружината му, които по това време са незаобиколим фактор в Дупница. Благодарение на тяхната мощна подкрепа, придружена от заплахи и рекет на втория тур Дангов обръща резултата и за всеобща изненада е избран за кмет.
В началото Дангов е лоялен към покровителите си. Освен че им раздава обществени поръчки, в подмазвачеството си Първан Дангов стига до там, че обявява Пламен Галев за дупничанин N 1 на 2004 г. и лично му връчва наградата пред публика.

В следващите месеци обаче отношенията между Дангов и Галев изстиват. Дангов решава да се еманципира и се обгражда със свой собствен обръч от фирми, като структурите на Пламен Галев все повече отпадат от играта. Реакцията е бърза и неумолима. Пламен Галев и обкръжението му обявяват Дангов за враг и си поставят за цел отстраняването му.

Дангов прави отчаян опит да се съхрани, като организира демонстрации под мотото „Не на страха“. По време на едно такова шествие в града е поканен тогавашния вътрешен министър Румен Петков, като Дангов вярва, че той ще го подкрепи във вече откритата война срещу Галеви. Това обаче не се случва. Дангов с изумление чува от сапъртиеца си Петков неговото изказване пред медиите, че според него в Дупница няма нищо нередно, а Пламен Галев си е един почтен бизнесмен.

След този случай акциите на Първан Дангов пред партийното ръководство рязко падат. Той е обявен за персона нон грата на „Позитано“, министрите от тройната коалиция го отбягват, малкото проекти, които екипът му успява да разработи, са саботирани от централната власт. Въпреки това през 2007 г. Дангов отново е кандидат за кмет на Дупница, но губи безславно и с голяма разлика срещу новия фаворит на Пламен Галев – Атанас Янев. По време на тази кампания местната организация на БСП начело с лидера й Иван Ибришимов, който понастояшем е народен представител от БСП, играят открито срещу Дангов и в полза на Янев. Веднага след като Янев става кмет, общинските съветници от БСП стават рупор на управлението му.

Четиригодишният мандат на Дангов ще се запомни като едно огромно нищоправене. Не се разработват почти никакви проекти, не се кандидатства за почти никакво финансиране било по европейски или национални фондове.

Малкото проекти, които все пак се финансират, завършват с огромен провал. Най-характерният пример е старческия дом в Горна махала, който, полуразрушен, и до днес стои като паметник на безхаберието на Дангов.

За въпросният старчески дом държавата отпуска около 3 млн. лева. Той обаче се изгражда до груб строеж и тук всичко спира. Париге са усвоени, а старчески дом практически няма. Интересното е, че тогавашна социална министърка Емилия Масларова го открива заедно с Дангов – какво точно откриват и те не знаят. Сградата нито е измазана, нито има прозорци – един огромен паметник на глупостта.

Дангов урежда и около 1 млн. лв за морга към общинската болница, но морга няма. Парите са усвоени неизвестно за какво и неизвестно къде са потънали.

Усвояват се и около 10 млн. лв. за пречиствателна станция за питейни води. Тук схемата е същата като при старческия дом. Парите се усвояват, строежът стартира и спира по средата. И в този случай министър е подведен и се връзва на акъла на Дангов. Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие идва в града и реже лентичката на пречиствателната станция заедно сп Дангов, по всъщност освен груб строеж – друго няма. Строежът е заразян по средата и в следващите години редовно обиран от разни ромски групи. Един ром дори умира ударен от ток няколко години по-късно при обир в т. нар. Пречиствателна станция.

Едно от малкото неща, които Дангов успява да доведе до края е пътен възел Байкал – възелът, в който от пътя Е 79 се влиза в центъра на града. Но и тук не се минава без скандал. Изпълнител на строежа е фирмата „Автомагистрали Хемус“. Изборът на фирмата обаче е направен при предишния кмет Асен Пилев. Дангов не може да се примири с това и затова след като се разплаща с фирмата, праща при нея близкия до себе си строителен предприемач Христо Васев. Васев иска от фирмата-изпълнител 1 милион лева на ръка, като обяснява, че това е пайът на Дангов. Според замисъла на Дангов фирмата на Христо Васев трябвало на книга да мине за подизпълнител на „Автомагистрали Хемус“, въпреки че не е участвала по никакъв начин в строителството на възела. И на това основание да й се изплатят 1 млн. лв., които да отидат в джоба на Дангов.

За четири години градът не просто тъпче на едно място, а пропада стремително надолу. Недоволството срещу Дангов е всеобщо – с основание го оплюват и чужди и свои.
Как при тези обстоятелства Дангов е реабилитиран от БСП и сега отново е кандидат за кмет?
Обяснението е просто. През 2011 г. кандидат за кмет на Дупница от БСП е Станислав Павлов, дясна ръка на общинския лидер Иван Ибришимов. През 2015 г. пък кандидат е самия Ибришимов. И Павлов, и Ибришимов, губят тежко от кандидата на ГЕРБ Методи Чимев. За Ибришимов е ясно, че сега, през 2019 г., който и да се изправи срещу Чимев, няма никакви шансове. Затова се смята, че Ибришимов си измива ръцете с Дангов. Един вид го хвърля на лъвовете, за да си измие ръцете.

В Дупница е общоизвестен факт, че фирмата на близкия до Дангов строителен предприемач Христо Васев, за да се отблагодари на Дангов заради обществените поръчки, с които го е уреждал, дострои и основно ремонтира къщата на Дангов в квартал Подина. Тази къща е с разгърната застроена площ над 500 кв. м. И една от най-баровските в града. За ремонта и дострояването Дангов не е платил и 1 лев на на Васев, оплаква се в частни разговори последният.
Може и да се отбележи, че Дангов, който е известен като любител на чашката, през мандата си като кмет, по време на лов, напълно пиян обръща служебния си автомобил „Нива“, собственост на общината и я помила до неузнаваемост. Колата е закарана в сервиз в с. Крайници, където е отремонтирана безплатно от един от най-добрите автомонтьори в града. Друг бизнесмен пък е принуден да закупи за своя сметка части за автомобила от магазина на „Лада България“ в София. Цената на частите, които бизнесменът плаща от джоба си, са за 4000 долара.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене