Уикенд в Хаджидимово

Не се и опитваме да крием факта, че есента е сред любимите ни сезони. Това, че захладнява обаче, далеч не означава, че трябва непременно да си стоим затворени вкъщи.

Ако така ни е по-уютно, разбира се, винаги можем да се отдадем на мързелив уикенд. Но ако предпочитаме да избягаме от града и дома, почивните дни са идеалното спасение.

Тази седмица сме се спрели на Хаджидимово – китно градче, разположено в Югозападна България на по-малко от 200 километра от София и на около 15 от Гоце Делчев. Трябва да поемем в посока ГПП Илинден и малко преди границата ще видим табела за града.

През 1951 г. селата Горна и Долна Сингартия се обединяват в град, който наричат Хаджидимово. Той носи името на българския революционер и социалистически деец Димо Хаджидимов.

Отправяме се натам, защото определено има какво да се види, а и неимоверно ще презаредим батериите. На висок хълм над града е разположен манастирът „Свети Георги“. Отдалеч можем лесно да го сбъркаме с дворец, защото камбанарията с часовник напомня на ренесансовите дворци в Италия.

Манастирът „Свети Георги“ се нарежда на трето място по големина в Югозападна България. По-големи от него са само Рилският и Роженският. Той обаче е най-големият в долината на река Места.

Манастирът е построен през 1865 г. върху останките на старо християнско светилище. По време на турското робство е бил опожаряван два пъти, но винаги след това е бил възстановяван.

В момента най-голямата ценност на „Свети Георги“ е едноименната чудотворна икона, която датира от периода 1750-1800 г. Вярва се, че който пренощува в манастира, ще намери изцеление на болките си. Ежегодно на Гергьовден се прави курбан за здраве, който бива посещаван от стотици хора.

Точно до манастира пък се намира местният зоопарк. Отличителното при него е, че животните не са затворени в клетки. Те се разхождат свободно из територията на парка, която се простира на няколко декара. Зоопаркът е създаден преди над 10 години и в него живеят кошути, елени, сърни, понита, муфлони, пауни, зайци и други крайно симпатични животни.

Всички те съжителстват мирно и са свикнали с човешкото присъствие, така че няма да се изплашат и избягат, ако се опитаме да ги доближим, погалим или нахраним. Още по-хубавото (и изненадващо) е, че входът за парка е безплатен. Грижите са животните се поемат от общината.

В близост до Хаджидимово се намира крепостта „Свети Димитър“, която също може да посетим. Няма точни данни за това кога е построена, но се смята, че се е случило в края на V и началото на VI век.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене