Иван Гешев заяви пред ВСС: Ще се справя с отговорностите и задачите като главен прокурор

Протестиращи и полиция блокираха района около ВСС и Орлов мост;  сигнал за бомба в опит да осуети избора на Гешев; изслушването продължава.

„Уверен съм, че ще се справя с отговорностите и задачите, които биха стоели пред мен, ако бъда избран за главен прокурор”. Това заяви кандидатът за нов главен прокурор на републиката Иван Гешев по време на изслушването му от Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Тази увереност ми дава дългогодишният ми стаж в правоохранителните органи и в частност – прокуратурата, както и реалният ми управленски опит, който имам в прокуратурата“, каза още Гешев и поясни, че е мотивиран най-вече от доверието на цялата прокурорска колегия.

„Вярвам, че е време прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление и това явно не е само мое мнение, а и на немалка част от професионалната общност. Част от мотивацията си не съм споделял публично, но сега съм длъжен да я кажа – в България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те са засегнати от прокуратурата по прилагане на закона. През годините този кръг хора се хранеха от това говорене и изграждаха идеологическата си база на компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Аз не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е, да не ми дават възможност да изложа собственото си мнение. Няма да забранявам чуждото мнение, но не уважавам това да ми казват на мен какво трябва да мисля“, увери Гешев.

„Докладът на Европейската комисия въобще не може да ни успокоява, а трябва да е една добра база за възходящо развитие”, каза кандидатът за нов главен прокурор и подчерта, че целите на съдебната реформа и показателите по механизма за сътрудничество и проверка са изпълнени.

„Както е посочено в последния доклад, изпълнени са ангажиментите на българската държава към момента на присъединяване към ЕС. Това въобще не може да ни успокоява. Трябва да е една добра база за възходящо развитие“, коментира Гешев.

Той представи и конкретни факти в своеобразен отчет на дейността на прокуратурата и подчерта, че ще продължи наложената практика за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание.

„Одобрявам предприетата законодателна инициатива на Министерство на правосъдието и заявявам готовност за активно съдействие в изпълнение на препоръките на Венецианската комисия в съответствие с конституционна рамка“, каза Гешев.

По думите му регламентация трябва да има. „Мнението ми като юрист е, че тя трябва да бъде дори с някакви разлики специфични за съответно председател на съд или главен прокурор, но трябва да има регламентация и за трите фигури. Ще ви кажа моята гледна точка защо е така. Сегашната е доста по-опасна за независимостта не само на съда, но и на прокуратурата“, посочи кандидатът за главен прокурор. „Моето мнение е, че регламентация трябва да има и то в посока включително и даване на гаранции за обективност за започване и протичане на едно такова производство“, обобщи Гешев.

„Сигурен съм, че няма да получа толеранс“, той във връзка с толеранса след като встъпи в длъжност и посочи, че не кандидатства за политическа длъжност, за да очаква толеранс.

„Най-важните неща, които бих направил, които бих се постарал да свърша, според мен са две. Първото е сформиране на екип. Това е най-сигурният начин да постигнем резултати. Второто нещо е продължаване на действия по оптимизиране на районните прокуратури“, уточни Гешев. На въпрос дали смята да влиза в съдебна зала по време на мандата, Гешев заяви, че не вижда проблеми, след като председатели на Върховни съдилища влизат и той да го прави.

„В крайна сметка съм прокурор. Едно от делата, които описах, е и мой ангажимент и в случай, че не влизам по това дело, това означава, че прехвърлям отговорността на моите колеги, с които съм работил“, заяви Гешев.

Минути преди 10 ч., докато течеше изслушването на концепцията на Иван Гешев, в сградата на ВСС е подаден сигнал за бомба, обяви Боян Магдалинчев. Сигналът е постъпил на телефона на секретаря на ВСС, а в него непознато лице е твърдяло, че след 30 минути в сградата ще избухне бомба. Въпреки това магистратите решиха единодушно да продължат заседанието, тъй приеха сигнала като опит за осуетяване на избора, още повече, че сградата от дни е под засилен режим на сигурност.

Паралелно с изслушването на Иван Гешев демонстрации против и в негова подкрепа блокираха движението около сградата на Висшия съдебен съвет. В района има и засилено полицейско присъствие. Униформените допускат преминаване само след проверка на документи за самоличност и багажа на гражданите.

Трафикът по централната столична улица „Екзарх Йосиф“ беше спрян, след като протестиращи разпънаха палатка на релсите на трамвая. Контрапротест в подкрепа на Гешев също се провежда под прозорците на ВСС.

Част от демонстрантите, които са против номинацията на Иван Гешев, не можаха да стигнат до сградата на ВСС поради извънредните мерки за сигурност в района. Затова протестиращите се насочиха към Орлов мост и блокираха движението на възловото кръстовище. Заканиха се да опънат и палатков лагер.

Изслушването продължава и след половинчасовата почивка на магистратите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене