Китай и Аржентина използват български ракети за борба с градушките

Българска ракета за борба с градушките

Български ракети се използват за борба с градушките в Китай и Аржентина. В САЩ третират градоносните облаци от самолети, като изстрелват капсули по тях, но там площите са големи и у нас този метод не е рентабилен. Това разказа в интервю за БТАПламен Вълков, директор на Областната дирекция за борба с градушките в Пловдив. Дирекцията разполага с 50 площадки в региона и два командни пункта – в Поповица и в с. Голям Чардак, където е разположен и свръхмодерен радар за наблюдение на облаците. Специалистите защитават 4 милиона декара площи с дестинации: до Хисаря, на север до Средна гора, на запад и изток до Пазарджик и Стара Загора и на юг до Родопите.

Имаме обаче и незащитени територии в Карловското поле, уточнява Пламен Вълков. През 2012 г. е бил разработен проект за изграждане на три площадки в района, но все още няма решение на Министерския съвет. То е първото, което е необходимо, за да
стартира направата на площадките, а самият проект трябва да се съгласува с 30 ведомства.

2014 година е особено тежка, толкова много градушки не е имало от години, коментира Пламен Вълков. „Имам по-стари колеги, които работят в агенцията откакто е създадена преди 40 години, те казват, че не помнят да е имало такава година“, допълва директорът. Неговото обяснение за многобройните и силни градушки е, че се дължат на климатичните промени и на студените фронтове, които идват от Западна Европа.

Прогнозите на специалистите за тежка година с градушките са се сбъднали

Специалистите в Агенцията за борба с градушките прогнозирали още през януари, че годината ще е много тежка. „Затова се бяхме запасили с двойно повече ракети от други години. Ако през 2013 г. са били изстреляни 5000 ракети на територията на цялата страна, тази година до средата на сезона вече бяхме изстреляли 9000 ракети“, казва Вълков.

На място в командния пункт в с. Голям Чардак също се следи метеорологичната обстановка. Екип от 7-8 души дава 24-часови дежурства. При наличие на градоопасен облак, се дава команда за бойна готовност на площадките,а наблюдението става с доплер радари.

Имаме една от най-модерните системи в Европа, казва Пламен Вълков. Тя позволява по-голямата част от работата да е компютризирана и ракетострелците да извършват много малко действия. Данните се обработват по телеметрични канали, чрез които се управляват установките за изстрелване на ракети.

Облаците се обследват чрез електронен лъч. Прави се вертикален разрез на облака по компютърен път. Когато лъчът премине през облака, специалистите преценяват плътността му и съответно дали е валежен или градоопасен. Ако засечените числа са над 45 dBZ – величина за плътността на облака, това означава, че той е градоносен и на 5 километра височина трябва да се третира.

Всичко се визуализира на компютърните екрани и с помощта на специализиран софтуер се определя кога да започне стрелба, коментира специалистът.

Преди това задължително от агенцията за борба с градушките искат разрешение от Гражданска въздухоплавателна администрация. Понякога имаме забрана за стрелба, ако в небето преминават военни или граждански самолети, в тези случаи се налага да спрем, казва Пламен Вълков. Други ограничения за стрелба са над населени места, магистрали и военни обекти. Над тях е забранено да се изстрелват ракети, тъй като е възможно дефектна ракета да падне долу, или пък при завихряне на въздушните маси части от самоунищожилите се ракети да бъдат отнесени в населена зона.

Как става обработката на градоносните облаци?

С ракетата вътре в облака се вкарва реагент сребърен йодид, като целта е да се отнеме влагата, разказва Пламен Вълков. Но в най-изложените на риск от градушка райони в Пловдивско като с. Михилци, Хисаря, Асеновград, Марково и Пещера понякога се появяват т. нар. готови облаци с градушка, които не подлежат на обработка. Вътре в тях има големи парчета лед и нищо не можем да направим, освен да ги ограничим чрез стрелба и да чакаме да се извалят, допълва специалистът.

Една ракета е дълга около метър и тежи от порядъка на 2,8 – 3 килограма. За обработката на един облак понякога са достатъчни три ракети, а понякога и 192. Колеги от Северна България миналата седмица имаха случай, в който по един облак бяха изстреляни 320 ракети, разказва Пламен Вълков.

От началото на май стреляме почти през ден, добавя той. Затова дирекцията получи допълнително количество ракети, които трябва да стигнат до края на юли. Засега нашите прогнози, а и на световните метеорологични агенции са, че юли ще е спокоен и се надяваме тези ракети да ни останат за август, когато се очакват редки, но с голяма мощност градушки, казва Пламен Вълков. И допълва, че ако нямат достатъчно ракети, дейността им се обезсмисля, тъй като тъкмо август е месецът, в който стопаните прибират реколтата.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене