Свържете се с нас

Политика

Мръсна бомба тиктака в Горна Оряховица

Публикувано

на

Долни схеми с обществените поръчки на Гъза и Добромир Добрев ​

Започналият само преди месец ремонт на канализация в централната градска част на Горна Оряховица е повече от скандален. Зловонни миризми покрай проекта се разнесоха още когато стана ясно, че небезизвестният Румен Янков по прякор Гъза ще бъде изпълнител. Абсолютно нагласената обществена поръчка сложи началото на редица манипулации, довели до надвисналата към момента екокатастрофа.

​Формален изпълнител е „Раховец – архитектура и строителство“ ЕООД с ЕИК 104685271 с едноличен собственик Марин Петров Маринов, който е тъст на Румен Гъза. Мизерникът Янков най-нагло се води шофьор във фирмата, а всъщност ръководи целия мръсен бизнес. През последните години всички големи обществени поръчки в сектор строителство се печелят неизменно от удобния гъзолизец на Добрев – Румен. Тоталното превземане на Общината е абсолютен факт, който не може да бъде скрит, а последиците от това тепърва излизат на повърхността. ​Под съвсем невинното оправдание за подмяна на канализационните тръби всъщност се крие огромна далавера. Специалисти в бранша твърдят, че полаганите тръби не съответстват на необходимите – досегашните са с Ø1200, докато Гъза и компания им правят байпас с Ø800.

Крайната им наглост и алчност застрашават целия град, тъй като е напълно реална опасността да бликне миризлив фекален фонтан, който да потопи населението в мизерия и болести. ​Лайняната бомба вече плаши живущите наоколо. Активни граждани сигнализират за страшните миризми, които се носят по улиците и адската смрад, която се просмуква в жилищата и трови децата им, дори някои от тях вече са се изнесли на квартира възможно най-далече, а най-уплашените обявяват апартаментите си за продан, притиснати от риска за тоталното им обезценяване. ​

Връх на безхаберието е превръщането на входа на стадион „Локомотив“ в града в незаконно сметище. Камари от пръст, асфалт, бетон и камъни от изкопите с височина над 10 метра ежедневно запрашават въздуха в и без това признатия на европейско и национално ниво замърсен град. Живеещите наоколо не смеят да отворят прозорците си, а околните зелени площи и тротоари за покрити с плътен слой прахоляк, който преминаващите автомобили вдигат на облаци.

Сигналите до институциите, опазващи околната среда, потъват в пустиня. ​Докога ще позволяваме на гадни и нагли мизерници да тровят града, нас и децата ни?! Не им стигат мръсните пари, а искат вече и на нас да посегнат. Схемите на Добрев трябва да бъдат пресечени иначе спиралата от злоупотреби ще завлече града до абсолютното дъно.

коментара

Политика

С 1200 лева връщат българи от чужбина, те ще получават тези средства в продължение на една година

Публикувано

на

Oбщо 10 милиона лева или с 5 милиона повече ще отдели социалното министерство по програма EURES, като целта е да се стимулира завръщането на българи от чужбина. Идеята е да се изработи нов стимулиращ пакет за завръщане на мигрирали българи.

Пакетите от услуги ще включват поемане на разходите за наем, за детегледачи до записване на децата в ясла или градина, както и финансови стимули за работа в области с ниско възнаграждение, като държавата ще отпуска на семействата за тези услуги до 1200 лв. месечно в рамките на една година, пише „Монитор“.

Няма да има ограничение по отношение на това дали нашенците сами са намерили работа или чрез програма на МТСП, необходимо е само да покажат документ-трудов договор, както и да докажат, че се завръщат от чужбина и да не са на повече от 54 години.

От януари 2020 година младите семейства ще могат да се възползват от този пакет, като първият кариерен форум ще е във Виена на 27 февруари. Програмата ще обхване общо около 350 семейства.

15 милиона лева от Оперативна програма развитие на човешките ресурси пък ще насочи държавата от началото на 2020 година за „Детски кътове“. Това е допълнителна социална придобивка за работещи семейства с пари от държавата, заяви също така зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на семинар в Боровец. Услугата ще е почасова, до 4 часа, не целодневна.

Новата схема за семейства с малки деца е предвидена за големите градове, където има недостиг на детски ясли и градини и това пречи на пълноценнатта реализация на член от семейството. За детските градини на работното място-работодателите ще кандидатстват по проект за финансиране от 50 до 150 хиляди лева. Изискване е детегледачките да се наемат от бюрата по труда, разясни Русинова. „Ще дадем възможност на един работодател да обособи средства, да се обособи помещение и да се организира кът за гледане на децата на служители“, добави тя.

Средствата са предвидени да стигнат за около 200 предприятия-фирми, без значение дали са частни или държавни. Около 2000 души пък ще намерят работа като детегледачи. Държавата ще поеме заплатите на детегледачите (средна брутна за сектор социални дейности работна заплата), като няма да има ограничение във възрастта, разясниха още от социалното министерство. Ако са в близост, ще могат да се обединят няколко фирми и да наемат помещение, което да ползват заедно, разясниха още експертите.

коментара

Продължете с четенето

Политика

Кирил Добрев: Входът на БСП за местната власт е през областните градове

Публикувано

на

За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори

„Входът на БСП за местната власт е през областните градове“. Това е един от изводите, който отбеляза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по време на днешното заседанието на Националния съвет на партията. Като председател на Националния предизборен щаб той направи анализ и оценка на изминалите местни избори. Според отчета за кметовете на Коалиция „БСП за България” са гласували над 650 хиляди български граждани, което е с близо 100 хиляди повече в сравнение с 2015 година. БСП спечели изборите на |-ви тур в 35 общини, яви се на балотаж в 57, от които спечели – 24, както и 4-те областни града – Благоевград, Перник, Разград и Русе. В градовете с районно деление левицата се яви на балотаж в 4 варненски, 2 пловдивски и 10 района на столицата, като от тях спечели софийските „Изгрев“ и „Младост“. През 2015-та година БСП е била на балотаж в 3 софийски и 2 варненски района, но няма спечелен нито един.
За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен – това се посочва в един от изводите на доклада, представен от Добрев днес. „ГЕРБ и ДПС, в комбинация с икономически субекти, успяват буквално да превземат малките общини с население до 10 хиляди човека. И ако БСП в началото на прехода беше партия, която печелеше именно селата и малките общини, входът днес на БСП в местната власт е през големите общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласуват свободно“ – подчерта Кирил Добрев. Той допълни, че симбиозата между ГЕРБ и ДПС при буквалното разпределяне на малките и средни общини, скоро ще обезсмисли местните избори. „Тук е ролята и мястото на БСП – заедно с хората да спрем този начин на печелене на избори, защото се страхувам, че след 4 години от избори няма да има смисъл. Ако не пресечем тази тенденция, не само ние като партия, но и като общество, се опасявам, че следващият път общините, попаднали чрез схеми между партията на управляващите и ДПС, ще бъдат повече“ – подчерта зам.-председателят на БСП.

В своя доклад Добрев посочи още, че през последните 3 години се забелязва положителна тенденция, която касае младите хора и желанието им да се идентифицират с левицата. „Тези избори бяха показателни за това – имахме доста кметове под 35 години, а в листите ни се наблюдава сериозно подмладяване. И то реално. Защото младите, новите- вече са общински съветници, а не пълнеж в листите”, допълни Кирил Добрев и даде примери с Нови Пазар, Хасково, Дряново и други общини.

bsp.bg

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ