Ето как ВСС ще изпитва Иван Гешев на 24 октомври

Няколко са процедурите, през които кандидатът за главен прокурор Иван Гешев трябва да премине идния четвъртък (24 октомври), за да бъде одобрен окончателно за обвинител номер едно от колегите си във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Общо 91 са писмата, съдържащи становища, позиции и въпроси към Гешев. 73 от писмата са в негова подкрепа, а в 12 от тях се изразява несъгласие с кандидатурата му. В останалите се съдържат само въпроси. Това съобщи пред БНР Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

Вчера изтече срокът за изпращане на становища и въпроси.

“Изслушването ще започне с представяне на позиция на кандидата, с представяне на докладите на комисиите по професионална етика и по атестиране и конкурсите към Прокурорската колегия, след което вече ще се пристъпи към представяне на обобщените въпроси от председателстващия заседанието. След това ще се даде възможност на г-н Гешев да отговаря на тези въпроси. Той може да даде предварително и писмени отговори. Такива отговори по част от въпросите той е направил – те са обявени на сайта на ВСС. Преценката е изцяло негова дали той ще отговори на всички въпроси предварително писмено”, обясни Машева.

“Процедурата протича съобразно закона, съобразно правилата и всички тези упреци, че тя е непрозрачна или насочени пряко срещу кандидатурата на Иван Гешев, са неприемливи и неоснователни за мен”, категорична бе тя и заяви, че не я притеснява това, че ще има протести пред ВСС в деня на избор на нов главен прокурор.

Даниела Машева поясни, че след препитването на кандидата незабавно се пристъпва към дебат, а след него се гласува кандидатурата. “Гласуването трябва да стане в същия ден. Надяваме се още в четвъртък, в късния следобед да знаем дали има избран главен прокурор”, изрази мнение тя.

На въпрос дали изслушването на кандидата е важно за начина, по който ще гласува тя, като част от Прокурорската колегия на ВСС, след като те са номинирали Иван Гешев за главен прокурор, Машева заяви: “Аз нямам основание да променям позицията си, но изслушването е много важно, тъй като то ще даде отговор на всички тези въпроси. До настоящия момент аз не съм разговаряла с г-н Гешев и не съм чула неговата позиция по всички тези въпроси. Наистина е много важно как ще се представи той. Това ще дооформи моята позиция да не подкрепя или да не подкрепя тази кандидатура”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене