Свържете се с нас

Uncategorized

УЧИТЕЛИ ОТ СУ-САТОВЧА УЧАСТВАХА В КВАЛИФИКАЦИОНЕН КУРС В ГР. РИМ, ИТАЛИЯ, ПО ПРОЕКТ „МОДЕРНА И ИНТЕРАКТИВНА КЛАСНА СТАЯ ЧРЕЗ ТВОРЧЕСТВО И ПЕДАГОГИЧЕСКИ ИНОВАЦИИ“, ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“

Публикувано

на

Във връзка с „ПРОЕКТ” „Модерна и интерактивна класна стая чрез творчество и педагогически иновации“, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1, Училищно образование, директора  Джеват Дунчев и г-жа Райка Славчева от СУ „Св.св.Кирил и Методий“, с.Сатовча, участваха в структуриран курс в Рим, Италия, в периода от 14.10.2019 – 19.10.2019 г.

 

Участваха общо  14 учители от различни страни: България, Франция, Гърция, Полша, Реюнион и Германия.

Курсът се водеше от висококвалифицирания преподавател – г-жа Мариела Морбидели от Италия – обучител и създател на сдружение с нестопанска цел, работещо в сферата на неформалното обучение, с цел опазване и развитие на културно-историческото наследство в регионален и национален план – LABORATORIO DEL CITTADINO.

Целта на курса бе да се даде възможност на учителите да усъвършенстват иновационни методи на преподаване, да ги интегрират в учебно-възпитателната работа, за да превърнат класната стая в модерна и интерактивна; да развият умения за изграждане творческата личност на ученика; да усъвършенстват езиковите компетенции, да създадат професионални и лични контакти, да обменят опит с европейските колеги за разработване на европейски проекти.

Темата на структурирания курс бе: „Голямата обиколка из Европа – интеркултурен диалог, активно гражданство, творчество и иновации“.

В методологичен план се запознахме с иновационните методи на преподаване за развиване на творческото мислене: обучения в музеи, работа по групи, решаване на проблем, учене чрез сътрудничество, мозъчна атака, учене чрез действие и емоционално преживяване, симулативни и ролеви игри, критични дебати, дискусии, задаване на въпроси, мисловни карти и др.

Основните дейности включваха: представяне на участниците; представяне на образователните системи, изготвяне и експериментиране на основните теренни подходи; трансверсален преглед на дисциплините и др.

Ателие „Голямата обиколка”, включваше: иновативни методи и технологии, различни науки, литература, история, възпитание и околната среда, изкуства, прочит на избрания контекст, анализ на исторически и изкуствоведски документи, и експериментиране на терен; избор на познания и ориентири: време, гражданска култура; разположение във времето, пространството и цивилизациите, мобилизиране на познанията, за да се осмисли настоящето; представяне на възпитателни дейности; педагогическо ателие: изследване-дейност-обучение; подход за наблюдение и експериментиране на терен; представяне на иновативни възпитателни дейности; разработване на педагогически и дидактически материали.

Обучението се провеждаше на различни места като: вила, „Фарнезина“, библиотека „Леонардо да Винчи“, дворец „ Алтемпс“, музей „Капитолини“, Ватикана, площад „Свети Петър“, Национален Римски музей, „Колезеум“, „Римски форум“, музей „Палатино“, Пантеон, Национален паметник на Виктор Емануил II, Галерия „Боргезе“, площад „Навона“, площад „Венеция“, площад дел „Пополо“, площад „Испания“, фонтана „Треви“, катедрала „Санта Мария дел Пополо“ и др.

Курсът се водеше на три езика – френски, английски и италиански, следвайки максимата – единни в многообразието, единни в Обединена Европа.

В края на обучението всички участници имахме задачи, свързани със създаването на общ краен продукт и нови идеи за бъдещ европейски проект – Какво свързва страните – участници с Рим – Вечният град?

Г-жа Мариела Морбидели връчи сертификати и Европас документи на всички курсисти.

Като Координатор на проекта изказвам благодарности на: Европейската комисия, която одобри проекта, г-жа Мариела Морбидели и нейния екип, всички участници в курса.

БЛАГОДАРЯ ВИ!

Информацията е предоставена от г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и Координатор на проекта.

коментара

Uncategorized

Вадим новите лични карти без да се редим по гишета

Публикувано

на

Подаването на заявление за издаване на лична карта ще става по електронен път, без да е необходимо ползването на квалифицирано удостоверение за електронен подпис. Това реши Министерския съвет чрез приемане на промени в Правилника за издаване на български лични документи, съобщиха от „Дондуков“1 и допълват, че целта на направените изменения е намаляване на административната тежест на гражданите.

Намаляват се също сроковете за издаване на паспорт, когато заявлението е подадено в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина. Друга промяна дава възможност за лично получаване на български личен документ чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга, когато заявлението за издаването на документа е подадено лично в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина, което предлага тази услуга.

Осигурява се и възможността за подаване на заявление за издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство в определени случаи и в районни управления към ОДМВР по постоянен адрес на заявителя.

В съответствие с измененията на Закона за българските лични документи (ЗБЛД), е предвидено и издаването на временен паспорт да се съгласува от дипломатическите и консулските представителства само с министерството на външните работи, освен в случаите на издаване на временни паспорти на български граждани, на които след 1 септември 1999 г. не са издавани български документи за самоличност, когато тяхното издаване се съгласува с МВР.

„Очакваните резултати са свързани както с постигане на съответствие с предвиденото в ЗБЛД, така и с преодоляване на необоснованата административна тежест за гражданите при предоставяне на услугата по издаване на български лични документи“, уточняват още от „Дондуков“ 1.

коментара

Продължете с четенето

Uncategorized

Тази вечер Даниела Савеклиева подава оставка, стане ли официален резултатът че Камбитов губи изборите?

Публикувано

на

Марш на недоволството – така може да се определи, състоянието на редовите членове на партия ГЕРБ – в югозападна България. Причината е – югозападът ПОЧЕРВЕНЯ. Последния шанс партията на Бойко Борисов, да задържи позициите си са изборите в Сандански, на другите основни места в региона ни ГЕРБ буквално се – сгромоляса. Местните редови членове, хора от актива и лидери на партията по места са на мнение, че основния виновник за КРАХЪТ НА ПАРТИЯ ГЕРБ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ чисто пилитически е областният координатор Даниела Савеклиева, която между другото си бе човек на Камбитов.

„Кандидат кметовете по места, начело с доктор Атанас Камбитов, също имат своята вина за загубите си, но те плащат и ще продължат да платят своята цена – да бъдат загубилите и да не бъдат повече кметове. Въпросът е човекъкт който ги ръководи партийно в югозападна България, каква отговорност ще поеме? Какво наказание ще има за нея?“ пише в социалната мрежа Сотир Тодоров, активен член на партия ГЕРБ в Благоевград. Емилия Вълова също от ГЕРБ – Благоевград пише : Хайде сега очакваме дъжд от оставки!!! От Областен координатор, от общински председател и т.н. и т.н…..Не Ви ли е срам? Съсипахте една от най- добрите организации в страната. Г-н Бойко Борисов обеща промени след изборите, дано започне от Благоевград.“ Друггите коментари и мнения са по крайни и за сега ще се въздържим от публикуване но всички сочат в едно – ОСТАВКА ЗА ДАНИЕЛА САВЕКЛИЕВА КАТО ОБЛАСТЕН КООРДИНАТОР НА ГЕРБ! Тя според югозападните гербери трябва да поеме отговорност, да липсата на единност, за скандалите и интригите в партията, които доведоха до този резултат. Ако има морал и съвест тя дори би подала оставка и като народен представител, защото и там не блесна с никакви резултати и качества. Топ Преса направи официално запитване в щаба на загубилия кандидат в Благоевград – Камбитов, от там бяха лаконични както при всеки губещ – предстояли анализи, разговори но не отхвърлиха версията или по точно вариянта още тази вечер Савеклиева да излезе и да обяви че поема отговорност, но след като излязат официалните резултати след преброяването на гласовете. Така се правило! Всичко е в ръцете ви госпожо Савеклиева, очакваме позицията Ви след обявяване на официиалния резултат!

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ