Война за ученици в Благоевград! Учители бавят дипломи, пишат двойки, плашат родителите с наркотици и лош имидж, за да не отидат децата в конкурентни гимназии

Огнян Соколов

Директорът на Благоевградската професионална гимназия инж. Асен Давидков е сигнализирал шефа на РИО Огнян Соколов, че във връзка с течащия в момента прием на ученици след 8 клас срещу училището се води целенасочена кампания от конкурентни школа. Срокът за подаване на заявления за участие в първо класиране е 02.07-04.07. „Идват родители и се оплакват, че не могат да вземат документите на децата си. От СОУ-та нарочно бавят свиде­телствата на завършващите ос­мокласници, за да не канди­датстват на други места. Деца­та често са притискани или им се отправят примамливи обе­щания, за да останат в дадено­то училище, което си е наруше­ние на закона“, коментираха учители от БПГ и зам. директор­ката Йонка Величкова. Препо­давател изрази мнение, че ос­мокласниците умишлено се възпрепятстват да учат на дру­го място, като нарочно им пи­шат двойки и остават на поп­равителни изпити.

„В момента към Благоевград­ската професионална гимназия се наблюдава подчертан инте­рес от страна на ученици, же­лаещи да продължат образова­нието си тук, и броят на пода­ващите заявления нараства. За разлика от други колеги, ние не притискаме учениците да се за­пишат тук, а ги информираме за предлаганите специалности и възможностите за реализация, която би им дала придобитата в БПГ квалификация и профе­сия“, сподели преподавателка­та по специални предмети инж. Т. Миткова.

Благоевградската профе­сионална гимназия реализира успешен прием след седми клас за специалностите „Компютър­на техника и технологии“ и „Ав­томатизация на непрекъснато­то прозводство“. В момента те­че подаването на заявления след 8 клас за електрообзавеж­дане на производството, еле­ктродомакинска техника и ав­томобилна мехатроника. Гимна­зията е предизвикала конкурен­тите си с пускането на 3 нови специалности за учебната 2014-2015 г., в две от които ще обучават кадри за нуждите на „Благоевград-БТ“, и с попълва­нето на паралелките си след 7 клас.

Директор на СОУ сподели, че осмокласници са изкушава­на да се запишат в определени училища с оферти за безплат­ни екскурзии и с обещания за безплатни шофьорски курсове.

Шефът на РИО 0. Соколов заяви, че броят на децата с поп­равителни изпити е минимален, според него не се наблюдава тенденция да се пишат двойки, за да се задържат умишлено де­цата в училището. „Не съм по­лучил и сигнал да се бавят уми­шлено документите на ученици­те, които искат да кандидатс­тват след 8 клас, учебните зан­ятия вече са приключили“, спо­дели 0. Соколов и потвърди, че преди два дни /на 02.07./ е про­вел телефонен разговор с А. Давидков,който е потърсил съ­действие от инспектората.

„Като директор на РИО не мога да реагирам, защото пос­ле ще ме упрекнат, че защита­вам едно или друго училище. Инспекторатът може да се на­меси при констатирани наруше­ния, а не за да регулирали взаи­моотношения. В случая с двете гимназии в Сандански веднага взехме мерки, реагирахме ос­тро, защо/го имахме конкретни доказателства за разразилата се SMS война и атаките в со­циалните мрежи“, заяви 0. Со­колов и определи вихрещата се битка за повече ученици, като системен проблем. „Това не е инцидентен и изолиран случай. Получавам неофициални сигна­ли. факт е, че съществува ви­дима нелоялна конкуренция между училищата, която се из- рязява в черна пиар кампания между тях. Тази война се води по улицата, дворовете, пред входовете на училищата, но не и в самите тях. В нея се включ­ват учители, техни близки и род­нини, които атакуват родители­те и децата им да не се запис­ват в дадено училище, като ги плашат например, че агресия­та там била голяма или имало наркотици, нивото било ниско или педагогическият колектив слаб. Разказвали са ми за из­ключително грозни сцени. Как ученик отива да си подаде до­кументи в дадено училище, а на улицата го причакват учители от конкурентно школо и се опи­тват да му въздействат: „Не си подавайте документите тук. Де­тето ви ще пропадне. При нас гарантираме, че ще завърши ус­пешно с добър успех“, разкри О. Соколов. Според него причи­ната за „ударите под кръста“ са делегираните бюджети на школата.

„Докато финансирането на учебните заведения се опре­деля от броя на учениците в тях, нелоялната конкуренция няма как да бъде пресечена. Точно тази война да се превлекат на всяка цена повече ученици во­ди до друг голям проблем – сни­жаване новото в отделните учи­лища, защото те приемат и де­ца с тройки наред с отличници­те“.

Шефът на РИО разказа и друг любопитен случай: „Масово по­лучавам сигнали, че в малките населени места едва ли не учи­телите и квесторите решават задачите и тестовете и помагат на дванадесетокласниците и седмокласниците си, за да из­карат висока оценка на ДЗИ-та- та и националното външно оце­няване. Проверяваме подобен случай с училище в малко на­селено място. Оказа се, че всичките им възпитаниците са отличници, а след това, като дойдат да учат в елитни гимна­зии в Благоевград, резултатите им са посредственни. Ако по та­къв некоректен начин се подпо­магат децата за получаване на по-добри резултати, това е голям проблем, защото се ели­минира свободната конкурен­ция на база знания“, категори­чен бе 0. Соколов.

Записването за първо кла­сиране след 8 клас ще бъде 8 юли, за второ -15 юли. В края на месеца след третото класи­ране на 22.07. ще стане ясен броят на деветокласниците и налага ли се преструктириране на паралелките във връзка с об­явения план-прием в СОУ-тата и професионалните гимназии.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене