Свържете се с нас

Култура

Учениците от гоцеделчевската ПМГ „Яне Сандански“ на една вълнуваща среща с художника Николай Маринов

Публикувано

на

Събитието бе във връзка със 100-годишнината на Гимназията се проведе първата инициатива на преподавателите по български език и литература

Група ученици и техните учители, всички ценители на изкуството, гостуваха в ателието на твореца и интелектуалеца Николай Маринов. То постави началото на поредица от подобни срещи с изтъкнати бивши възпитаници на елитното школо

По темата „Изкуството във време на безвремие“ те обмениха мнения, четоха се вълнуващи стихове, изплуваха картини и образи, открехна се завесата към един свят на красота и вдъхновение. Докоснаха се до един живот, изпълнен със смисъл.
Когато изкуството говори, времето няма значение. Неусетно изминаха минутите, в които се зароди приятелство между бивши и настоящи възпитаници на Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“. Освен многобройните картини на гоцеделчевския артист, младите любители на изкуството чуха и негови стихове и части от прозаичните му творби.
В знак на благодарност за топлия прием г-н Маринов получи дар – специално изработен колаж от момичетата и момчетата на ПМГ „Яне Сандански“ с мотиви от негови произведения.

Изтъкнатият неврокопчанин пък покани младите любители на изкуството на нова среща и обяви, че вратите на ателието му са винаги отворени за тях.

коментара

Култура

Днес почитаме св.апостол и евангелист Матей

Публикувано

на

Православната църква на 16 ноември почита св. апостол и евангелист Матей, един от Дванадесетте апостоли.

Имен ден празнуват всички, които носят името му.

За живота на светия евангелист Матей са запазени оскъдни сведения Матей бил брат на св. ап. Яков Алфеев. Той проповядвал Христовото учение като пътувал из много далечни страни: Индия, Персия, Мидия, Партия. Легендата разказва, че той отишъл при един див народ с лоши обичаи. Там му се явил Бог, който му дал жезъл, заповядвайки му да го забие в земята. Господ му обещал, че този жезъл ще роди плодове, а от корена му ще потече чуден извор. Матей събрал всички жители и посадил жезъла. Пред очите на всички жезълът цъфнал и се покрил с чудни плодове. От корена му потекъл бистър извор. Всички се затичали към дървото и пили вода от извора и по внушение на апостола, приемали тук св. Кръщение, след което излизали от водата духовно обновени.

Св. евангелист Матей завършил живота си мъченически. Неговите страдания и смърт били ознаменувани с много чудеса. Обикновено на иконите, изобразяващи св. Матей, изобразяват до него, като тайнствен символ на евангелиста, ангелоподобен човек, изразявайки с това кротостта на неговия дух и чистотата на учението.

коментара

Продължете с четенето

Култура

Начало на Рождественския пост

Публикувано

на

От днес започва 40-дневният Коледен или Рождественски пост, които завършва на 24 декември – Бъдни вечер

Според Типика /Устава/ на Българската православна църква Рождественският или Коледният пост е вторият по своята продължителност след Великия пост. Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост, като е подобен на Апостолския или Петровия пост. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница – Великденския пост.

За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен духовен подвиг, изискващ себеограничение.

Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Господ Иисус Христос. Това е станало сравнително късно – през 12-и век. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – Божия син Исус Христос.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ