Кандидатът за кмет на ГЕРБ за Горна Оряховица Добромир Добрев с афери за милиони

Апартаменти и къщи в София, Банско, Варна и Бургас са само част от богатата колекция от недвижими трофеи на кандидата за трети мандат

За двата си кметски мандата (2011-2019 г.) инж. Добромир Добрев, издигнат от политическа партия ГЕРБ, завъртя милиони левове и натрупа завидно имуществено състояние. Добре информиран източник цитира суми над 10 млн. лева, които надминават печалбите на редица бизнесмени. Парите са умело вложени в имоти, пръснати из цялата страна. Състоянието си трупа чрез поставени лица, без дори да се притесняват, че това са близки роднини на Добрев. Апартаменти и къщи в София, Банско, Варна и Бургас са само част от богатата колекция от недвижими трофеи – символи на безграничната човешка жажда за материални удобства. Изглежда всичко това не е достатъчно, след като Добрев е кандидат за кмет за трети мандат.

Перла в колекцията на Добрев е внушителна луксозна къща за гости, построена европари в село Донковци, което се намира в землището на с. Яковци в община Елена на брега на язовир „Йовковци“. Въпросният имот фигурира като собственост на фирма „БГ Адванс“ ЕООД на името на Станислав Иванов Стайков – първи братовчед на Добромир Добрев. Същият е редови служител в НКЖИ с вероятна заплата не по-голяма от 800 лв. и категорично не е познат в бизнес средите.

През юли 2013 г. Стайков купува 100% от дяловете на фирма „БГ Адванс“ ЕООД с капитал 500 лв. До момента на прехвърлянето фирмата не е развивала дейност и няма активи, освен земя с балансова стойност към онзи момент 3000 лв. Към същия този момент фирмата има договор с ДФ „Земеделие“ за изпълнението на проект „Къща за гости“ в имот номер 140012 в землището на с. Яковци. Имотът е изграден със средства по ОП „Развитие на селските райони“, мярка 312, и е на стойност 263 242 лв. От тях 70%, или 184 269,40 лв., са съфинансиране с евросредства, а останалите са собствено участие. Строителството е започнало през 2013 г. и е извършено от великотърновска фирма, която е изпълнила пет обществени поръчки в Горна Оряховица, възложени от кмета Добрев, на обща стойност 2 728 579 лв.

Изграждането на къщата е завършено две години по-късно и обектът е получава удостоверение за категоризация с № 00291 като „къща за гости” и е регистриран в Националния регистър като „Станчовата къща”, I категория, 3 стаи с капацитет 7 души. Разполага с три луксозни спални за 7 души, с 2 декара двор, каменна ограда, барбекю, джакузи, детска площадка с люлка и пързалка и две АТВ-та. Липсва обаче информационна табела за името на обекта, работно време, телефон, имейл или сайт, чрез които хората да получат информация и да правят резервации.

В крайна сметка целта на проекта и изградения обект е да генерират приходи, да се развива икономически регионът, да се откриват работни места. Вместо това неотдавна в популярна великотърновска брокерска агенция се появи обява за продажба на тази къща за гости на цена близо половин милион лева. Същата беше набързо свалена след шумен скандал, който обаче беше моментално потулен от близки до властта медии и журналисти.

Безскрупулните „граждани за европейско развитие“ превръщат България в държава за гости. С нашите пари се превърнахме в гости във феодалните владения на самозабравилите се партийци. Говорим за хора с власт, които злоупотребяват с нея, за да се облагодетелстват лично. Крайно време е гражданите да изметат корумпираната клика на гербаджиите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене