Свържете се с нас

Светско

ЧЕСТВАМЕ 107 ГОДИНИ СВОБОДЕН НЕВРОКОП

Публикувано

на

Днес отбелязваме 107-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп, днес Гоце Делчев. През 1912 г., по време на Балканската война, тогавашният град Неврокоп е освободен от османско робство и негов първи кмет става поетът – революционер Пейо Яворов. Община Гоце Делчев отбелязва годишнината с едноседмична програма, която започна на 14 октомври, но днес е кулминацията на честванията.

Официалната програма днес започва в 16:00 часа с полагане на венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, а след това на паметната плоча на Пейо Яворов на ул. «Търговска» и паметника на Христо Ботев. В 17:00 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”. Междувременно, във времето от 16.30 ч. до 17.30 ч., на площад «Гоце Делчев» ще бъдат посрещнати участниците в първия туристически поход „Освободителите на Неврокоп“, организиран от Туристическо дружество «Момини двори».

Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 17:30 часа, а след това, в 18:00 часа и на паметника на загиналите във войните. В 18:30 часа в Дома на културата ще започне концерта на една от най-обичаните български групи – «Тоника СВ» заедно със Стефан Диомов.

Тази вечер, като част от програмата за празника на града, в Гоце Делчев започва първият международен турнир по хандбал за деца родени 2005/2006 г. „Атанас Карабельов”. Турнирът е в памет на основоположника на този спорт в града. В турнира ще участват 7 отбора от България и чужбина, като гостите зад граница са от Гърция, Сърбия и Северна Македония.

По повод празника на град Гоце Делчев е получен поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев. В него се казва:

«Приемете искрените ми поздрави по случай 107-та годишнина от Освобождението на Неврокопския край.

В този тържествен ден да се поклоним пред паметта на героите, които дадоха живота си, за да пребъде България. Винаги да носим в сърцата си завета на делата им и да съхраним вярата и устрема за национално единение и свобода. Днес повече от всякога имаме нужда да повярваме в себе си и вдъхновени от желанието си към по-добро да сътворим утрешната история.

Приветствам общинското ръководство за усилията да изгради благоприятна среда и съвременни условия за живот за всеки. Продължавайте да подкрепяте своите съграждани и заедно търсете възможности за добруването на региона.

На гостите и жителите на Гоце Делчев желая здраве и успехи. Нека днешният ден бъде още един повод да засвидетелствате любовта си към родния край. Честит празник!»

Получени са също поздравителни адреси от Националното сдружение на общините в Република България, Синдиката на българските учители и други.

коментара

Таблоид

Трети ден издирват туристка в Рила

Публикувано

на

Планински спасители трети ден издирват туристка в Рила. Сигналът за изчезването й е подаден в неделя. Става дума за 64-годишна жена, която е предприела сама преход в Мальовишкия дял на планината, но от следобедните часове нейните близки са загубили контакт, съобщават от ПСС.

Малко по-късно екип на Планинската спасителна служба се отправя към хижа „Мальовица”, където изчезналата е забелязана за последен път. Издирването обаче не дава резултат. Акцията е подновена в понеделник сутринта, като в нея се включват още петима спасители от Самоков и двама доброволци. Те започват обход и претърсване на всички маркирани по-вероятни трасета, но резултат отново няма. По данни от нейните близки, жената е с тъмни дрехи, сливащи се с каменистия терен.

коментара

Продължете с четенето

Светско

ОБУЧИТЕЛЕН УРОК ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО ПО ПРОЕКТ „МУЛТИКУЛТУРНО ОБРАЗОВАНИЕ“, ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“

Публикувано

на

Във връзка с „ПРОЕКТ” „Мултикултурно образование“, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1, Образование за възрастни на СНЦ „Алианс Франсез – Благоевград“,  Нели Коемджиева – главен учител по английски език, проведе обучителен урок по изобразително изкуство с учениците от 3 клас при СУ „Св.св.Кирил и Методий“, село Сатовча на тема: „Религиозни сгради, Видове изкуства, участващи в архитектурата с религиозно предназначение“.

Основните цели на урока бяха:

формиране на знания за постройки и сгради, свързани с различни религии;

знания за художествени творби, свързани с украсата на архитектурни елементи;

изграждане на естетическо отношение при възприемане на този тип обществени сгради;

осъзнаване ролята на изкуството за вида на религиозните храмове, тяхното културно и обществено значение.

Г-жа Коемджиева запозна учениците с религиозните сгради в България и Европа и понятията – храм, религиозно изкуство, религиозни образи и символи.

Тя започна урока със значението на храма за религията – свети места, където се осъществява връзката на хората с боговете, които служат за провеждане на различни религиозни ритуали, празници, жертвоприношения, молитви.

Коемджиева подчертапред учениците още , че архитектурата на религиозните постройки се определя от религията и нейните особености.

На свой ред,учениците споделиха какви храмове са посещавалиа поставената задача  която учителят постави, бе да се нарисува религиозна сграда.

В края на часа, учениците нарисуваха невероятни сгради – Парижката Света Богородица – Париж, синята джамия – Истанбул, църквата – Сатовча, джамията – Сатовча и др.

Чрез този урок, учениците повишиха знанията си за мултикултурната компетентност чрез храмовете, тяхното значение за религията и особеностите на действащите религии.

Като Координатор на Проекта изказвам благодарности на г-жа Нели Коемджиева и талантливите ученици от трети клас.

БЛАГОДАРЯ!

Информацията е предоставена от г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и Координатор на Проект, Програма „Еразъм+“

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ