След закриването на Дома за деца лишени от родителски грижи „Иван Кюлев“ в Гоце Делчев социалните чрез съда връщат на самотен бащата 12 годишният му син който е пето дете в семейството

12 годишен отглеждан до скоро в Домът за деца лишени от родителски грижи „Иван Кюлев“ в Гоце Делчев , чрез съда по молба на социалните е върнат на баща му който е самотен и се грижи за още четири деца .

За да се произнесе по сложния сазус състава при Районен съд Гоце Делчев  взе предвид следното:

Молбата е с правно основание по чл.29, т.6 и т.9 във връзка с чл.30 от Закона за закрила на Детето . Предявена е от Дирекция ”Социално подпомагане + Гоце Делчев  от където се  иска се да бъде прекратено настаняването на 12 годишния Д. С. К. А в социална услуга „Кризисен център“ гр. Гоце Делчев .

Бащата на момчето , в съдебното заседание е заявил   желанието си да бъде уважена молбата и детето му за бъде върнато за отглеждане при него.

12 годишният Д. С. К. А. е роден 2006г. в гр. Гоце Делчев . Той е четвърто дете на семчейството  като има  още трима по-големи братя и една по-малка сестра.

Преди около четири години майката напуснала общият им дом  като за децата останал да се грижи само бащата. Красимир А. не успявал да се справи сам с отглеждането на пет деца и те оставали без надзор, било установено, че просят.

Бащата е с намалена трудоспособност, поради заболяване на лявата ръка, поради което трудно си намирал работа и нямал средства за издръжка на децата.

Тъй като нямали други роднини, които да поемат грижите за 12 годишният малчуган той бил настанен за отглеждане в Дом за деца лишени от родителска грижа „Иван  Кюлев“в Гоце Делчев.

Предвид закриването на услугата, предоставяна от ДДЛРГ „Иван Кюлев“ със Заповед № РД-0172 от 25.01.2019 г. на Изпълнителният директор на АСП, било проведено проучване на възможностите за връщане на малолетното мовче в семейството или за настаняването му при близки.

Било установено, че битовото и финансово състояние на бащата все още не позволява детето да бъде върнато в семейството.

Социалните работници не могли да открият майката , нямало и други близки, които да поемат отглеждането му.

Бил направен опит момчето  да бъде  настанено в приемно семейство, но неуспешно, тъй като то не приело семейството.

За да не бъде настанен в социална услуга извън района на гр.Гоце Делчев , при което би се прекъснала връзката между него и баща му, било взето решение малкия  да бъде настанен в Кризисен център „Ново Начало“ в Гоце Делчев . Междувременно продължила работата за повишаване на родителския капацитет на бащата Красимир А.. Били отпуснати средства, с които бащата построил пристройка към съществуващата стая, в която пристройка да се настанят децата, при връщането им в семейството.

След като изтекъл 6-месечния период от настаняването на  на 12 годишния С. А. в Кризисния център, било взето решение настаняването му там да бъде прекратено, като бащата поеме отговорност за неговото отглеждане.

В представения социален доклад е посочено, че баща е осъзнал отговорността си, налице се оказала и силна емоционална връзка между него и 12 годишният му син.

Бащата получава пенсия поради инвалидност в размер на 190.34 лв., като понякога получава и други доходи, чрез извършване на дейности на частни лица срещу заплащане. При грижите за 12 годишният си син станало ясно ,че бащата  ще може да разчита и на помощ от двамата си вече пълнолетни синове, които работят, както и на брат си, който живее наблизо. При които условия ще продължи и работата с бащата и наблюдението върху семейството още 6 месеца.

Въз основа на извършената оценка на родителския капацитет и социална работа по случая със заповед № ЗД/Д-Е-ГД-051 от 13.09.2019 год. на Директора на Дилекция  „Социално  подпомагане – Гоце Делчев  Д. е прекратено настаняването на 12 годишния Д. в Кризисен център „Ново Начало“ , поради реинтеграцията му в биологичното семейство.

Изслушан в съдебно заседание бащата Красимир А. заявяви, че е съгласен синът му  да бъде върнат при него и счита, че ще се справи с отглеждането му.Момчето също е заявило категоричното си желание да се върне в семейството си и да остане да живее при баща си .

Така , Районен съд Гоце Делчев взе решение за прекратяване  настаняването на 12 годишния С. К. А.в социална услуга „Кризисен център“ поради реинтеграция в биологичното му семейство.

 

Решението на съда  може да се обжалва пред Окръжен съд Благоевград  с въззивна жалба, в 7-дневен срок от денят на делото  за бащата и от съобщаването му на останалите страни

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене