Георги Икономов – Градоначалникът

Ако днес тръгнеш да се разхождаш из улиците на Банско, колкото и да си черноглед, ще признаеш, че това е един от най-чистите, подредени и красиви градове в България. Градът носи неповторимото очарование на възрожденската архитектура, в която умело е преплетено модерното и новото.

Голямата мечта на банскалии беше курортът им да стане целогодишен, а не да се пълни само като падне сняг. И това се случи. А зад добрия резултат стои името на Георги Икономов. Това е кметът, който промени изцяло облика на курорта и го превърна в истинско бижу.

Видимите и осезаеми доказателства са огромните опашки и тапи, които цяло лято се образуват на главен път Е-79 при разклона на Симитли, където потокът от автомобили идващи от Банско се вливаха в потока от почиващи в Гърция. Второ, все по-малко хотели пускат кепенци лятото. Трето, курортът вече не е тих и самотен през летните месеци. И четвърто, бизнесът усети по джоба си целогодишното движение на туристи.

Това лято се случи истински бум на посещения, а причината бе добрата и балансирана фестивална програма на общината. Бяха осигурени забавления за всеки вкус и претенция на почиващите. На Балканския фестивал пък се постави истински рекорд – 30 хиляди души дойдоха за два дни, за да видят любимите си изпълнители. А това донесе нощувки и пари за бизнеса.
Разбра се, че само с големи пожелания нещата няма да станат, трябва да запретнеш ръкави и да работиш.

А Икономов обича да казва, че трябва и сърце и любов да влагаш, да обичаш родното си място, да му се посветиш. А най-голямата награда е да видиш радостта в очите на хората.

Без да адвокатстваме на Икономов, няма как да не се признае, че за два мандата, той и екипът му коренно промениха курорта, така че, когато дойдат чужденци и ние да се фукаме, че имаме едно място, което по нищо не отстъпва на световните подобни дестинации.

Когато Икономов пое общината в свои ръце, курортът бе затрупан с огромни проблеми. Градът бе застроен на принципа “каруцата пред коня”, заради липсата на инфраструктура. Вода не достигаше, електрическите мощности бяха зле и вечер хотели и къщи бяха като дискотека. А улиците бяха в ужасно състояние. Нямаше общ градоустройствен план, строеше се на парче, без правила, а половината хотелиери бяха в сивия сектор.

Икономов обаче се зае да подреди “къщичката” и систематично се решаваха проблемите един по един.

Оказа се обаче, че за да прокараш някои решения, ще те плюят недоволни, ще има противници. Защото не е лесно да разбуташ грозните бараки с висящи „гащи“ и да развалиш търговийката. Иска се кураж да тропнеш по масата и да кажеш – повече така няма да се прави бизнес. Всичко ще бъде красиво, подредено и законно.

Дойде и още по-трудното, наследи водния цикъл за 90 млн. лева с огромни пропуски в срокове и проблеми. Банско бе разкопано, тръби замръзваха, пукаха се, прахолякът – огромен. Няма къде да стъпиш, камо ли да паркираш, местните се мръщиха. Но Икономов застана очи в очи с тях, с фирмите -изпълнители и се разбраха, а после резултатът не закъсня. Инфраструктурата се оправи.

Улиците една по една започнаха да придобиват европейски вид. Емблематичната улица „Гоце Делчев”, която бе потънало в камъни и бурени, сега е най-голямата атрактивна пешеходна зона в града. С 3,6 млн. лева тя се превърна в истинско бижу и арт пространство в курорта.
В момента се работят още улици, обновиха се всички училища и детски градини. Сега се открива и новопостроена градина за 100 деца. Само преди броени дни бе открит и “Топов мост” – пешеходно съоръжение, което свързва двата бряга на река Глазне в града.

Спря се и безконтролното строителство. Прие се и общия градоустройствен план, което гарантира,че градът няма да се управлява на парче.

Най-голямата болка на кмета е изоставените строежи на хотели, фалиралите, които стърчат грозно и общината няма никакъв механизъм да ликвидира тази грозна и опасна действителност. Но Икономов и затова не се отказва, продължава да търси изход и за този проблем. Не спира да ръчка политиците, които могат да променят правилниците и правилата за подобни проблеми, които не са само на община Банско.

И още една болка мъчи банскалии – липсата на втора кабинка. Тази битка продължава, защото не трябва да се спира развитието на града, категоричен е Икономов.

Той въведе и традицията да се отчита във фейсбук. Там местните казват какво не им харесва, дават идеи, говорят си без притеснения. А така най-добре се чува гласа на хората, които са истинския коректив.

ЗАПАЛЕН ПЛАНИНАР

Кметът на Банско – Георги Икономов е запален планинар. Обича лова и риболова, само дето времето вече не стига за любимите му хобита. Признава, че в политиката влязъл заради проекта ГЕРБ. Бил е и депутат и председател на общинския съвет, така че има натрупан опит и поглед от доста страни на различните проблеми. Преди да влезе в политиката е работил като данъчен инспектор, началник сектор, а по-късно и съдружник в частна счетоводна къща.

ЗА НЕГО

Родèн победител
Познавам Георги Икономов и работата му като кмет отдавна. Той притежава редица качества, които го правят победител. Изключително добре организиран, прецизен в работата си, дисциплиниран, сериозен. Прегърне ли кауза, винаги я довежда до добър край. Той преобрази Банско и превърна общината в еталон за добро и качествено управление. Няма кой да оспори факта, че Банско е вече курорт от световна величина. Градът вече е не само зимна дестинация, а целогодишна. И най-хубавото е, че той върши всичко със сърце, вгражда много любов в проектите за Банско. Неуморен е, когато влиза в битки, които ще донесат само добро за града и хората.

Даниела Савеклиева, депутат и областен лидер на ГЕРБ в Пиринско
Работи с размах
Георги Икономов работи със размах. Обича Банско и затова винаги мисли и прави планове за развитието на града за години напред. Не се плаши от нищо, когато знае, че каузата си заслужава. Мисли модерно, иска всичко ново и градивно да го има и в Банско. Винаги подава ръка на младите, които имат смели проекти или планове за Банско и общината. Притежава доброто качество да чува хората и да търси решения. А резултатите от неговото управление в Банско са видими навсякъде.

Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско
Преобрази града
Банско извървя дълъг път, в който се разви и прогресира. Всеки има очи да види какво е съградено и направено в града. Затова и дойде световната слава на курорта и множеството отличия, награди и добри отзиви. Благодарение на туризма и просперитета, банскалии живеят в община с неизброимо повече възможности за работа и предприемачество. И зад всичко това стои кметът Георги Икономов и неговият екип. Той работи с огромна фантазия и замах, а нали казват хората – по делата ще ги познаеш. Резултатите са видими, в Банско има ред и правила.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене