Гърци изкараха 6,5 млн. евро с пиратска ТВ от Петрич за цяла Европа, ГДБОП ги хвана

Над 6,5 млн. евро за 4 години изкараха двама гърци, въртейки нелегална телевизия от офис в Петрич. Групировката им предлагала услугите си у нас, Гърция, Италия, Холандия, Франция и Германия.

Двамата другари имали и 2 счетоводни къщи, също ситуиарани в Петрич. Започнало разследване, което обединило няколко държави. Било наблюдавано и координирано от Евроджъст. Тя била еднновременна, а партньор у нас бил отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. Били са спрени над 200 сървъра. Разследващите ударили и парите на групата, като спрели над 150 PayPal акаунта, на които пиратите получавали плащанията от таксите. От 2015 г., когато започнали, досега са натрупали над 6,5 млн. евро.

Гърците предлагали слуги за плащане за гледане, подобни на предлаганите от Sky Italia, Mediaset Premium, Netflix, Dazon и Infinity в различни държави членки и други страни. Те се сдобили с последния сотуер за подобно излъчване и дори постоянно го обновявали. Пуснали и няколко станции за препредаване със специални сървъри, за да се деактивира разшифроването на оригиналните програми и да се генерира незаконния IPTV сигнал в нарушение на Закона за интелектуалната собственост. Групата предлагала много широк каталоги откъм съдържание, имало и опция за добавяне при поискване на много ниска цена. Незаконните печалби после са прехвърляни в чуждестранни банкови сметки.

Общо са били идентифицирани 22-ма, съпричастни към схемата. Те са заподозрени в извършване на мащабни измами, киберпрестъпност и пране на пари.

У нас, няма задържани, но са затворени офисите в Петрич, от които се е случвало разпространението на пиратското съдържание. Именно българските власти дали и именат ана гърците, които били хванати в родината си. У нас, освен отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП, е имало и 4-ма командировани италиански полицаи. Дейността на бандата е наблюдавана от антимафиотите 6 месеца. Бандата не е предлага интернет.

Това е втора акция срещу ТВ пиратството в последните месеци. В началото на пролетта бяха спрени няколко пиратски оператора в цялата страна.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене