Курбан за здраве събра за трета поредна година жителите на Горната махала в благоевградското село Покровник

Курбан за здраве събра за трета поредна година жителите на Горната махала в благоевградското село Покровник, чиито къщи са около старото училище. Четири жертвени животни сготвили с доброволен труд местни готвачи и ентусиазирани помощници, като две от овцете били купени с набраните дарения, а другите две дарили комшии за здраве на семействата и децата си.

„През 2017 г. заради зачестили смъртни случаи и сериозни проблеми все с хора от махалата решихме да съберем пари между нас и да дадем курбан. Ангажирахме и музика и стана голям празник“, разказа Христина Стоянова, която държи магазинче в махалата и заради удобството на всички се превърнала и в касиер на събитието. От набраната първата година сума останали пари и така на следващата година додали по малко за втора сбирка. Сега решили да превърнат курбана в традиция и отново всеки прибавил към рестото още малко средства.

„Поканихме който иска да се включи и от центъра, и тази година се събрахме над 150-160 човека. Не се заричаме, но догодина отново планираме да се съберем, да се разговорим и да се повеселим по комшийски“, каза Хр. Стоянова.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене