Свържете се с нас

Таблоид

Пик от нови авто-къщи в Дупница!

Публикувано

на

124 са издадените разрешения за строеж и преустройство на сгради с обществено-обслужващо предназначение за периода от 2015 година до сега, показва справката от Дирекция „Устройство на територията и строителство“ в Община Дупница.

Продължава тенденцията към увеличаване на броя автокъщи. За този период са отворени 11 нови такива с общ капацитет 649 паркоместа. 10 са пък новите центрове за ремонт на автомобили. Най-много за този период са издадените разрешения за заведения за бързо хранене – 13.

Новите салони за красота са 6, а новите магазини са 7 за територията на общината. 6 са разрешителните за нови цехове. От леката промишленост такива са за производство на чанти, саи за обувки, два за преработка на мляко, а други две са за производство на мебели. 3 са издадените разрешителни за изграждане на къщи за гости. „Палитрата от различен вид бизнес в града е голяма. Забелязва се увеличение на икономическата активност и по-конкретно при средния и малкия бизнес.

Очевидно инвеститорите оценяват положително създадената среда и условия, за да развиват свой бизнес“, лаконична бе изпълняващата длъжността кмет на Дупница Олга Китанова.

Най-много са издадените разрешителни през 2018 година – 28, а от началото на тази до 12 септември те са 26 с тенденция да достигнат над 30.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев е първото училище в областта което през настоящата учебна година ще работи с нови методи за изграждане на позитивна образователна среда

Публикувано

на

След  успешно преминал курс в Барселона – Испания, учителите от Първо ОУ Св. Св. „Керел и Методий“ в Гоце Делчев, Невена Гушкова, Марияна Рускова и Гергана Вълчева ще разпространяват международни теории и методи за позитивно образование, насочени в посока укрепване на образователния процес.

Първо ОУ в Гоце Делчев става единственото в област Благоевград което праз тази учебна година ще работи с нови методи за изграждане на позитивна образователна среда.

Курсът „Щастливи училища: позитивно образование за благополучие и развитие на жизнените умения“ се осъществи в три мобилности, в периода 04.11. – 09.11. 2019 г., в Барселона, Испания, проект „Динамика в процеса на образование, възпитание и социализация в иновативното училище“, програма „Еразъм+“. Обучението се проведе в Europass Teacher Academy, с преподавател Марта Мандолини – специалист в областта на позитивната психология и арт-терапията.

Участниците в проекта се запознаха с основите на позитивната психология, предпоставка за създаване на позитивен учебен климат в класната стая, както и с методите за осъществяване на оптималното положително състояние на учениците в посока развитие на техните училищни постижения за благополучие и емоционално състояние. Учителите имаха възможността да бъдат участници в практическо обучение, в сътрудничество с учители от други европейски страни. Те споделиха знания, умения и добри практики с техни колеги от Финландия, Литва и Латвия.

Позитивното образование прави училището щастливо, създава мотивация за успех и екипност, които са гаранция за европейско ценностно, иновативно училище.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Под  мотото „Аз мога тук и сега“ девет ученици от СУ „ Никола Й. Вапцаров” гр. Хаджидимово в Национално състезание по Английски език

Публикувано

на

Под  мотото „ Аз мога  тук и сега” девет ученици от 7 до 11 клас достойно представиха СУ „ Никола Й.Вапцаров” гр. Хаджидимово в Национално състезание по Английски език речеви и комуникативни умения, което се състоя от 8 до 10 ноември 2019 г. гр. Девин.

В надпреварата участваха 290 ученици от цялата страна. За пета поредна година Хаджидимовските средношколци Димитър Караянев, Гергана Атанасова, Дани Симеонова, Илия  Марваков, Костадин Попов, Виолета Джамбазова, Кристина Лазарова, Ванеса Матеева и Любомир Гелемеров  доказаха, че са най-мотивираните,най-можещите, най-талантливите, най-борбените и най-креативните в Благоевградска област, заемайки челните места в състезанието. В продължение на 3 дни, деветте възпитаници на СУ „ Никола Й. Вапцаров” показаха отлични познания по Английски език в трите кръга на състезанието.За доброто си представяне получиха сертификати, много овации и подаръци.Децата и техните ръководители: Цветомира Христова и Виолета Карамихалева, благодарят на организаторите и на хората, които помогнаха да се осъществи участието на деветте ученици.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ