Ексклузивно! Интервю с кандидатът за общински съветник от БСП Иван Геров

Иван Геров

Роден през 1982 г. в Гоце Делчев. Възпитаник на НПГ „Димитър Талев“. Висшето си образование по икономика е придобил в УНСС София. Занимава се с частен бизнес. Семеен, с две деца. Общински съветник от БСП в Общински съвет – Гоце Делчев мандат 2015 – 2019 г. Кандидат за общински съветник от листата на Коалиция „БСП за България“.

  1. Какво не успяхте да свършите в досегашния Общински съвет и кои ще бъдат вашите лични приоритети в следващия Общински съвет, ако отново получите доверието на хората?

 

Има няколко проекта, които не се осъществиха през изминалия мандат, но те са заложени в програмата за следващите четири години. Програма, която е много добре структурирана и е напълно реалистична. Забавихме се с  изграждането на южен околовръстен път, допълнителни детски площадки в няколко жилищни квартала, обновяване на III ОУ „Братя Миладинови“ и изграждане на подпорни стени на река Делчевска.

Приоритет през следващия мандат на първо място ще бъде осигуряването на финансови средства за запазване и поддържане на изграденото през изминалия период. Усилията ще са насочени както към инфраструктурни проекти, така и към проекти в социалната сфера. Рехабилитацията на инфраструктурата в квартала зад Дома на културата, жк „Юг“, жк „Дунав“, централната градска част, както и доизграждане на малкото останала не ремонтирана инфраструктура до обособените индустриални центрове. Съществен проект са инсталациите за компостиране и сортиране на битовите отпадъци. Това ще даде възможност да не се увеличава финансовата тежест в бюджета на всички физически и юридически лица по отношение на средствата, които се отделят за такса смет. Приоритет ще бъде изграждането и на допълнителни детски площадки в жилищните квартали, както и ремонт на няколко от дворовете на детски градини, които не бяха допустим разход в проектите, с които се извърши пълното обновяване на сградния им фонд. Разбира се, приоритет е изпълнението на цялата програма за развитие на общината за период 2019 – 2023 година.

  1. Как оценявате условията за бизнеса, които са създадени в община Гоце Делчев и какво бихте подобрили в следващия мандат?

 

Когато говорим за подкрепа на бизнеса, в повечето общини се говори за подкрепа на национално ниво. Но в Гоце Делчев този проблем е поставен на дневен ред и самата община се явява силна движеща сила в икономическото развитие в региона. По отношение на административното обслужване, никога не се делят представителите на фирмите по политическа принадлежност. Силна е подкрепата и по отношение изграждането на нови, както и реконструкция на съществуващите пътни връзки. На този етап остана малка част от инфраструктурата водеща до обособените индустриални центрове, която не е обновена. Съществен принос в подпомагане развитието на местния бизнес са усилията на общината за създаване на МИГ – Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово. Одобрената стратегия на МИГ, дава възможност на местния бизнес за увеличаване на производствените си капацитети, въвеждане на иновации, обучение на персонал и др., които дейности тепърва ще дадат своята  добавена стойност. Тук от съществено значение е оказваната консултантска помощ от страна на служителите на организацията на местните фирми, част от които не биха се престрашили да подготвят проекти на национално ниво. Общинското ръководство подкрепя и винаги ще помага на инвеститорите, които развиват и  създават нови дейности, водещи до икономическо развитие на местно ниво. Това е и една от предпоставките за по-добър и спокоен живот на жителите в региона.

 

  1. Имат ли нашите деца бъдеще в Гоце Делчев и какво бихте направили вие за да ги задържите тук?

 

Разбира се, че нашите деца имат бъдеще тук. Но за да се развиват, както тук, така и в други региони, трябва да бъдат упорити и последователни в избраната от тях сфера. Спрямо много други общини в България, регионът е икономически добре развит. Портфейлът от фирми по отношение на националност, които оперират на местно ниво, дава възможност на младите да усъвършенстват своите знания и на международните пазари. В региона имат възможност да работят, както в областта на производството и търговията, така и в сферата на услугите. Силно развитие се наблюдава и в областта на туризма. От друга страна в последните години се наблюдава и постоянен темп на растеж на трудовите възнаграждения. Голяма част от фирмите осъзнаха необходимостта да инвестират в младите хора чрез допълнителни курсове за обучения и стимули за тяхното развитие. Съществен момент в усилията за задържане на младите хора в общината е и постоянното подобряване на условията на труд в предприятията. До тук споменах част от причините, които са насочени към развитие на професионалните им знания. От друга страна всеки от нас вижда и направеното през последните години от общинското ръководство, за да се подобри градската среда. Реконструирани са по-голямата част от жилищните квартали, създадени са нови спортни площадки и детски градини, обновени са паркове в общината, направено е много, за да се подобрят условията на живот за младите и те да останат да се реализират тук. Усилията в тази посока ще продължат и през следващите четири години, ако получим доверието на хората, защото за нашия екип е много важно да се инвестира в младите хора, в тяхното образование и по-качествен живот.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене