Ще спасят ли турския конак в Мелник с европейски пари?

Община Сандански прави пореден опит да спаси от разруха емблематичната сграда на турския конак в град Мелник. Общинскит съвет даде съгласие да се кандидатства с проект за консервация и реставрация на постройката и нейната адаптация и преустройство в музей на историята на Мелник и региона. Това ще стане по процедура „Развитие на туристическите атракции” по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

Конакът се руши в последните години. Постройката, която е паметник на културата, се намира в центъра на най-малкия ни град.

Преди три години имаше друг проект, който бе на стойност 1,8 милиона лева, по Програмата за трансгранично сътрудничество за спасяването на сградата, партньор бе гръцката община Софлу. Но не получи одобрение.

„Има опасност при тежка зима да се срути част от сградата, както стана с Пашовата къща, която частично рухна”, твърдят мелничани.

Желанието на община Сандански е да превърне конака в музей за история на Мелник и региона. Акцент ще са етнографията и археологията. Населеното място през Възраждането е имало огромно значение за българската култура, за съхраняването на българщината. Целта е да бъдат изложени откритите уникални находки в някогашния турски конак.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене