Свържете се с нас

Таблоид

Ще спасят ли турския конак в Мелник с европейски пари?

Публикувано

на

Община Сандански прави пореден опит да спаси от разруха емблематичната сграда на турския конак в град Мелник. Общинскит съвет даде съгласие да се кандидатства с проект за консервация и реставрация на постройката и нейната адаптация и преустройство в музей на историята на Мелник и региона. Това ще стане по процедура „Развитие на туристическите атракции” по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

Конакът се руши в последните години. Постройката, която е паметник на културата, се намира в центъра на най-малкия ни град.

Преди три години имаше друг проект, който бе на стойност 1,8 милиона лева, по Програмата за трансгранично сътрудничество за спасяването на сградата, партньор бе гръцката община Софлу. Но не получи одобрение.

„Има опасност при тежка зима да се срути част от сградата, както стана с Пашовата къща, която частично рухна”, твърдят мелничани.

Желанието на община Сандански е да превърне конака в музей за история на Мелник и региона. Акцент ще са етнографията и археологията. Населеното място през Възраждането е имало огромно значение за българската култура, за съхраняването на българщината. Целта е да бъдат изложени откритите уникални находки в някогашния турски конак.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев е първото училище в областта което през настоящата учебна година ще работи с нови методи за изграждане на позитивна образователна среда

Публикувано

на

След  успешно преминал курс в Барселона – Испания, учителите от Първо ОУ Св. Св. „Керел и Методий“ в Гоце Делчев, Невена Гушкова, Марияна Рускова и Гергана Вълчева ще разпространяват международни теории и методи за позитивно образование, насочени в посока укрепване на образователния процес.

Първо ОУ в Гоце Делчев става единственото в област Благоевград което праз тази учебна година ще работи с нови методи за изграждане на позитивна образователна среда.

Курсът „Щастливи училища: позитивно образование за благополучие и развитие на жизнените умения“ се осъществи в три мобилности, в периода 04.11. – 09.11. 2019 г., в Барселона, Испания, проект „Динамика в процеса на образование, възпитание и социализация в иновативното училище“, програма „Еразъм+“. Обучението се проведе в Europass Teacher Academy, с преподавател Марта Мандолини – специалист в областта на позитивната психология и арт-терапията.

Участниците в проекта се запознаха с основите на позитивната психология, предпоставка за създаване на позитивен учебен климат в класната стая, както и с методите за осъществяване на оптималното положително състояние на учениците в посока развитие на техните училищни постижения за благополучие и емоционално състояние. Учителите имаха възможността да бъдат участници в практическо обучение, в сътрудничество с учители от други европейски страни. Те споделиха знания, умения и добри практики с техни колеги от Финландия, Литва и Латвия.

Позитивното образование прави училището щастливо, създава мотивация за успех и екипност, които са гаранция за европейско ценностно, иновативно училище.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Под  мотото „Аз мога тук и сега“ девет ученици от СУ „ Никола Й. Вапцаров” гр. Хаджидимово в Национално състезание по Английски език

Публикувано

на

Под  мотото „ Аз мога  тук и сега” девет ученици от 7 до 11 клас достойно представиха СУ „ Никола Й.Вапцаров” гр. Хаджидимово в Национално състезание по Английски език речеви и комуникативни умения, което се състоя от 8 до 10 ноември 2019 г. гр. Девин.

В надпреварата участваха 290 ученици от цялата страна. За пета поредна година Хаджидимовските средношколци Димитър Караянев, Гергана Атанасова, Дани Симеонова, Илия  Марваков, Костадин Попов, Виолета Джамбазова, Кристина Лазарова, Ванеса Матеева и Любомир Гелемеров  доказаха, че са най-мотивираните,най-можещите, най-талантливите, най-борбените и най-креативните в Благоевградска област, заемайки челните места в състезанието. В продължение на 3 дни, деветте възпитаници на СУ „ Никола Й. Вапцаров” показаха отлични познания по Английски език в трите кръга на състезанието.За доброто си представяне получиха сертификати, много овации и подаръци.Децата и техните ръководители: Цветомира Христова и Виолета Карамихалева, благодарят на организаторите и на хората, които помогнаха да се осъществи участието на деветте ученици.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ