Шеф готвача Зоро нахрани с вкусен телешки курбан над 500 миряни на Петковден в Петрич

Известния в Петрич  шеф –готвач Стоян Божиков, познат  на петричани с прякора му   Зоро, сготви днес над  500 порции телешки курбан за днешният християнски празник Петковден.

В чорбата, която се готвеше близо пет часа в двора на най-голямата църква в Петрич ,„Св.Богородица“, Зоро и колегата му Андон Генчев, освен прясното телешко месо прибавиха  и близо 250 кг. зеленчуци, като моркови, картофи, чушки, бамя, патладжан и разбира се много и ароматен  магданоз.

Курбанът бе дар от архиерейското настоятелство.

Според поверието ,на този ден преди много години е имало голям пожар, който изпепелил квартала около черквата.

Жителите му в знак на благодарност, че били спасени от огнените пламъци дали обет да дават курбан на съгражданите си ,именно на днешния християнски празник-Петковден.

 

Иначе, шеф –готвача Зоро е познат на петричани, като изключителен кулинар. Той традиционно готви курбана на Петковден,а освен готвач е и върл фен на футболния клуб „Беласица“.

Негови гозби са опитвали и почти всички наши световни медалисти от Олимпиади, когато е бил шеф готвач в ресторанта на НСБ“Цар Самуил „.

 

Специалитета на Зоро е кукуреч от агнешки чревца, изпечени в мазнина с много подправки. Кукуреча бил и любимият специалитет на петричката пророчица баба Ванга.

Днес  и черквата в местността Рупите „Св.Петка Българска„ чества официално своята 25 годишнина от освещаването си.

Там също  бе раздаден курбан от живеещата в Лондон ,Красимира която за втора поредна година идва за този ден специално в местността „Рупите „с благотворителна цел.

Краси  идва в местността “Рупите“ след сън, в който е сънувала баба  Ванга и  веднага си обещала да даде курбан в памет на пророчицата „ коментираха миряни които днес се черкуваха и  си взеха от курбана на българката живееща в Лондон.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене