Миряни почетоха Свети Лука на свещено място край Брежани

Стотици миряни се събраха в местността Райчов валог, в Горната махала на село Брежани в чест на Св. Лука.

До малкия параклис, бележещ святото място, има завършен голям параклис. Съграден е изцяло с доброволен труд на благочестиви миряни и с финансова подкрепа от кмета на Община Симитли – Апостол Апостолов, който също посети свещеното място и запали свещица за здраве. Божия дом втора година, измазан и готов посреща миряните. Около параклиса има чешма, направен е бунар, засадени са цветя… облагородено е изцяло, нова врата и ограда краси параклиса на „Райчов валог”.

„Тук е имало църква от времето на Първата българска държава. Магическата сила на мястото, старо оброчище, се предава от изконни времена от майки и бащи, на деца и внуци. Радваме се, че с общи усилия, в подножието на Пирин планина, успяхме да направим още едно добро дело, да завършим параклиса и да облагородим мястото“, казвват местните.

В слънчевата, почти лятна събота, големи трапези наредиха местните, за да могат да седнат миряните от Брежани и всички близки села. Отвсякъде в симитлийско имаше гости на празника в Горната махала на Брежани. Няколко жертвени животни бяха сготвени на курбан и раздадени за здраве.

Много гости и приятели, както и кметове на съседни села запалиха свещица за здраве и седнаха на обща трапеза за празника на святото място.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене