Хиляди се преклониха пред Света Петка в църквата край Тросково

Над 1000 човека събраха поляните край Тросково за храмовия празник на църквата „Св. Петка“.

Уникална архитектура има храмът там, който е възстановен на основите на православен храм отпреди векове. Хубавото време докара стотици потомци на хора от някога многолюдното село Тросково на поляните край църквата.

Петковден събира стотици миряни за храмовия празник тук. Отец Спас отслужи света литургия и освети казаните с курбан, благослови и хората.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински Съвет – Симитли, общински съветници, кметове на околните села на Симитли, народният представител – Стефан Апостолов и много гости седнаха на дългите трапези, които оградиха църквата.

Строежът на храма започна преди 11 години на място на старо светилище, белязано от руини. Църквата, каквато я виждаме днес, е вдигната изцяло с доброволен труд и пари от дарения. Уникална архитектура има храмът там, който е възстановен на основите на православен храм отпреди векове. Братята Стоян и Тодор Траянови, които са инициатори за възстановяването на вековния храм, заедно с кмета Апостолов, който е основен благодетел, бяха развълнувани и щастливи, че са успели да докарат до хубав завършек богоугодното дело.

Вярващи, празнуващи имаше навсякъде по поляните край църквата. Хората тази топла събота бяха повече от всякога на Петковден тук за храмовия празник. Малко се оказаха масите, но околната шир стигна за хората, които се извиха в ритъма на оркестър, който оформи музикално празника край село Тросково.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене