Скандал! ВКС на Лозан Панов намали присъдата на убиеца от Пещера

Върховният касационен съд, ръководен от скандалния Лозан Панов, намали с 10 години присъдата на Георги Генов от Пещера, убил съпругата си с изключителна жестокост, сочи справка на страницата на ВКС.

Според съда въпреки безмилостния начин на извършване на деянието и проявената от Генов изключителна ожесточеност и отмъстителност, убийството не е било предварително обмислено, планирано и подготвено.

Присъдата му от 30 години лишаване от свобода бе постановена от Окръжният съд в Пазарджик.

„ВКС намира, че целите на наказанието по чл. 36 от НК по отношение на подсъдимия Генов могат да бъдат постигнати и с определяне на заместващо наказание в по – нисък размер, а именно двадесет години лишаване от свобода. Този извод се подкрепя и от обстоятелствата, че въпреки безмилостния начин на извършване на деянието и проявената от дееца изключителна ожесточеност и отмъстителност, убийството не е било предварително обмислено, планирано и подготвено, подсъдимият не е действал хладнокръвно, а умисълът за умъртвяването на пострадалата се породил у него внезапно при опита му за пореден път да проведе разговор с нея.

Ето защо на фона на верния извод за осъществено от него изключително тежко престъпление, въззивният съд неправилно е подценил относителната тежест на смекчаващите обстоятелства и е преувеличил значенито на отегчаващите, като му е наложил несправедливо заместващо наказание лишаване от свобода в завишен размер, несъответстващ на критериите по чл. 348, ал. 5, т. 1 от НПК.

Поради това срокът на заместващото наказание лишаване от свобода лесва да бъде намален на двадесет години, с какъвто размер ще се постигнат в пълна степен целите на специалната и генерална превенция по чл. 36 от НК”, се казва в заключението на съда.

Това са част от мотивите на 3 – членния състав на ВКС, разгледал делото срещу Георги Генов, който на улица в Пещера уби съпругата си със 17 удара с нож по цялото й тяло. Освен това като смекчаващи отговорността на Генов обстоятелства ВКС намира, че трябва да бъдат отчетени чистото му съдебно минало, неговата трудова ангажираност, „развилото се афективно състояние в резултат на продължително наслагване на ситуации и емоции в един продължителен предходен период от време, както и изразеното съжаление за извършеното.

Припомня, че на 1 септември 2017г. в Пещера Георфи Генов причакал след работа съпругата му Катя Генова да слезе от рейса на автобусната спирка.

Последва скандал на улицата, след което той й нанася многобройни удари с нож по цялто тяло. Пред очите на няколко минувачи той нанася удари на жената, докато накрая тя умира от раните си.

Подсъдимият я оставя на пътя и изчезва с колата си в неизвестна посока. Окръжният съд в областния град постанови лишаване от свобода в размер на 30 години.

Наказание в рамките на максимално предвидения размер в оптимална степен ще постигне целите и на специалната, и на генералната превенция, смятат апелативните съдии. Подсъдимият бе осъден да изплати общо 600 000 лева обезщетение на майката на пострадалата и на двете й дъщери.

Неясно защо обаче съдът на Лозан Панов застава на страната на убиеца и въпреки факта, че той е причакал жертвата си, твърди, че убийството не било планирано. Соросоидните съдии не се притесняват и от факта, че убиецът е бил невероятно жесток.

ПИК

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене