Свържете се с нас

Таблоид

ПОХВАЛНО! Вижте какво направиха живущи в ж.к. Бистрица пред блока си!

Публикувано

на

„Елате да видите пред блок 51 какво райско кътче направиха живущите там“, писа наш читател, от жк.Бистрица. Най-големият квартал на града претърпя основен ремонт, след като от Община Дупница подмениха канализация, водопровод, а по проект реализираха и надземната инфраструктура с нови дръвчета, зелени площи, паркинги, новоасфлатирани улици, с което изцяло се обнови населеният с близо 10 000 жители комплекс.

333„Няма по-приятно кътче в целия квартал. Можете сами да видите какво направиха и как изглежда. След този ремонт, какъвто не е правен откакто е изградено Жк-ато, самите живущи можем да го направим. Нека всички вземем пример и да направим квартала още по-приятен за живеене“, допълва в писмото си до zadupnitsa.com нашата читателка с инициали И.Т.

Оказа се, че две жени от блока почти всекидневно отделят по 30-ина минути от времето си, за да поддържат зелените площи пред апартаментите, където живеят. На място снощи бе една от жените, които засаждаше поредните цветя. Скромната жена с изключително добродушно изражение, видимо се притесни от присъствието ни и помоли да не бъде снимана в лице, което й желание, разбира се, уважаваме. „Какво трябва да искаме още. Направи се кварталът и стана много красив. На нас ни е приятно да си облагородим входовете и затова го правим. Никой не ни е длъжен за повече. Това си е нашият квартал и нашият дом, който трябва да го поддържаме и пазим“, бе лаконичния коментар на жената.

Минувач край блока, който пожела да запази анонимност бе категоричен: „Вижте колко е красиво и приятно… Трябва да се задължат всички домоуправители на блоковете да се ангажират и да накарат съседите си да поддържат градинките пред блоковете. Мъжете ще изкопаят, жените ще засадят… Иначе сме царе да мрънкаме и да хвърляме вината у другите. А в същото време продължава практиката пред някои блокове да си хвърлят боклука от терасите и после същите да викат, че им е мръсно и плащали данъци, а Общината да им събира боклука“, коментира мъжът на видима възраст около 65 години. „Ходихме с един съсед до кмета, за да го питаме какво ще се прави с останалата част от квартала, а и защото имам малки внучета, а детските площадки са едва две. Обясни ни, че има втори етап за останалата незасегната част от квартала за ремонт, който ще се реализира, но имало изисквания и срокове, когато е с европейско финансиране и след това ще се ремонтира. Мисля че каза, че три детски площадки ще бъдат направени. Аз ходих за това най-вече да питам“, коментира още мъжът.

Както е известно, малка част от комплекса остана с неподменена надземна инфраструктура, а само канал и водопровод. След приключване на всички проекти с европейско финансиране в града, спестените средства от проведените процедури, както и допълнителния финансов ресурс, който ще бъде разпределен от Държавата между изрядните общини от неусвоените от други градове, тогава ще бъде направена надземната инфраструктура в останалата малка част от квартала.

Дали обаче и други живущи в квартала ще последват примера на жените от бл.51 в жк.Бистрица, скоро ще разберем.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Внимание: Отровен германски салам в магазините у нас

Публикувано

на

366 кг отровни колбаси, внос от Германия са засечени у нас, алармираха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Това е станало възможно след като е била получена нотификация по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи на Европейската комисия (RASFF) за възникнала хранителна инфекция в Германия.

Заразяването с опасната бактерия Listeria monocytogenes е отнело живота на трима души в Германия и е причинено от месни продукти на фирма Wilke. Няколко десетки души са постъпили в болница заради хранително отравяне, причинено от бактерията във въпросните колбаси.

В една от големите търговски вериги в България са били разпространени продукти на Wilke, от видовете: Салам пеперони слайс, Aro Pizzasalami, Aro Peperonisalami и Chef Pizza Salami sliced в опаковки по 1 кг, уточниха от БАБХ. 

Незабавно са извършени проверки в централния склад на фирмата получател и във всички магазини от търговската верига в страната. Наличните количества са спрени от реализация и са насочени за унищожаване. Според германското издание FOKUS компанията Wilkeе е установила бактерията, но е крила за това, което тя може да предизвика.

Медиите в Германия твърдят, че колбаси на фирмата е продавано на повече от 200 фирми в ЕС.  Между тях са и 3 известни търговски вериги.

Срещу управляващия директор на компанията тече Wilke разследване за убийство поради небрежност. Фалиралият производител на месни изделия е продавал продукти под 13 различни марки в 21 страни от ЕС, както и в няколко други държавни извън Общността.

Определени щамове Listeria monocytogenes могат да достигнат до сърцето и да доведат до сериозни или трудно лечими сърдечни инфекции. Около 10% от сериозните инфекции, причинени от листерии, протичат като трудни за лечение сърдечни инфекции с повече от една трета смъртни случаи, сочат изследвания на заразани пациенти.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

След закриването на Дома за деца лишени от родителски грижи „Иван Кюлев“ в Гоце Делчев социалните чрез съда връщат на самотен бащата 12 годишният му син който е пето дете в семейството

Публикувано

на

12 годишен отглеждан до скоро в Домът за деца лишени от родителски грижи „Иван Кюлев“ в Гоце Делчев , чрез съда по молба на социалните е върнат на баща му който е самотен и се грижи за още четири деца .

За да се произнесе по сложния сазус състава при Районен съд Гоце Делчев  взе предвид следното:

Молбата е с правно основание по чл.29, т.6 и т.9 във връзка с чл.30 от Закона за закрила на Детето . Предявена е от Дирекция ”Социално подпомагане + Гоце Делчев  от където се  иска се да бъде прекратено настаняването на 12 годишния Д. С. К. А в социална услуга „Кризисен център“ гр. Гоце Делчев .

Бащата на момчето , в съдебното заседание е заявил   желанието си да бъде уважена молбата и детето му за бъде върнато за отглеждане при него.

12 годишният Д. С. К. А. е роден 2006г. в гр. Гоце Делчев . Той е четвърто дете на семчейството  като има  още трима по-големи братя и една по-малка сестра.

Преди около четири години майката напуснала общият им дом  като за децата останал да се грижи само бащата. Красимир А. не успявал да се справи сам с отглеждането на пет деца и те оставали без надзор, било установено, че просят.

Бащата е с намалена трудоспособност, поради заболяване на лявата ръка, поради което трудно си намирал работа и нямал средства за издръжка на децата.

Тъй като нямали други роднини, които да поемат грижите за 12 годишният малчуган той бил настанен за отглеждане в Дом за деца лишени от родителска грижа „Иван  Кюлев“в Гоце Делчев.

Предвид закриването на услугата, предоставяна от ДДЛРГ „Иван Кюлев“ със Заповед № РД-0172 от 25.01.2019 г. на Изпълнителният директор на АСП, било проведено проучване на възможностите за връщане на малолетното мовче в семейството или за настаняването му при близки.

Било установено, че битовото и финансово състояние на бащата все още не позволява детето да бъде върнато в семейството.

Социалните работници не могли да открият майката , нямало и други близки, които да поемат отглеждането му.

Бил направен опит момчето  да бъде  настанено в приемно семейство, но неуспешно, тъй като то не приело семейството.

За да не бъде настанен в социална услуга извън района на гр.Гоце Делчев , при което би се прекъснала връзката между него и баща му, било взето решение малкия  да бъде настанен в Кризисен център „Ново Начало“ в Гоце Делчев . Междувременно продължила работата за повишаване на родителския капацитет на бащата Красимир А.. Били отпуснати средства, с които бащата построил пристройка към съществуващата стая, в която пристройка да се настанят децата, при връщането им в семейството.

След като изтекъл 6-месечния период от настаняването на  на 12 годишния С. А. в Кризисния център, било взето решение настаняването му там да бъде прекратено, като бащата поеме отговорност за неговото отглеждане.

В представения социален доклад е посочено, че баща е осъзнал отговорността си, налице се оказала и силна емоционална връзка между него и 12 годишният му син.

Бащата получава пенсия поради инвалидност в размер на 190.34 лв., като понякога получава и други доходи, чрез извършване на дейности на частни лица срещу заплащане. При грижите за 12 годишният си син станало ясно ,че бащата  ще може да разчита и на помощ от двамата си вече пълнолетни синове, които работят, както и на брат си, който живее наблизо. При които условия ще продължи и работата с бащата и наблюдението върху семейството още 6 месеца.

Въз основа на извършената оценка на родителския капацитет и социална работа по случая със заповед № ЗД/Д-Е-ГД-051 от 13.09.2019 год. на Директора на Дилекция  „Социално  подпомагане – Гоце Делчев  Д. е прекратено настаняването на 12 годишния Д. в Кризисен център „Ново Начало“ , поради реинтеграцията му в биологичното семейство.

Изслушан в съдебно заседание бащата Красимир А. заявяви, че е съгласен синът му  да бъде върнат при него и счита, че ще се справи с отглеждането му.Момчето също е заявило категоричното си желание да се върне в семейството си и да остане да живее при баща си .

Така , Районен съд Гоце Делчев взе решение за прекратяване  настаняването на 12 годишния С. К. А.в социална услуга „Кризисен център“ поради реинтеграция в биологичното му семейство.

 

Решението на съда  може да се обжалва пред Окръжен съд Благоевград  с въззивна жалба, в 7-дневен срок от денят на делото  за бащата и от съобщаването му на останалите страни

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ