Дупнишкия фараон се самоуби, парите изчезват!

Без шанс да си върнат парите от фалиралата Дупнишка популярна каса остават излъганите вложители след самоубийството на фараона Георги Близнаков. Това прогнозираха пред Топ Преса юристи, следящи отблизо случая с дупнишката пирамида. По думите им завлечените от Близнаков средства отдавна са изнесени в чужбина чрез сложна схема. С част от тях близки до фамилията си напазаруват имоти в Гърция. Останалите мистериозно се озовават в сметките на хора, чиято работа е да не допускат съществуването на подобни измамни схеми. Така за над 200-ата наивници, вложили 3.5 млн. лева в пирамидата, остава да пият една студена вода.

Част от завлечените от своя страна подозират, че на Близнаков е оказана помощ, а целта е да се заличат следите към реалните босове на измамната схема.

До фалита си през 2016 г. ръководената от Георги Близнаков кооперация с помпозното име Дупнишка популярна каса на практика работи като пирамида близо десетилетие. Макар да не е банка, тя чрез реклами и обяви привлича клиенти срещу обещания за годишни лихви от 14 до 18%. Зарибявал ги лично Близнаков, който държи и заложна къща в Дупница. Заради близостта си до мощни бизнесмени в града хората вярват на обещанията му за бързи печалби, без дори да си направят труда да прочетат договорите. Едва след фалита се оказва, че депозити няма, а вложителите са се съгласили да станат членове на кооперацията без гаранция за печалба. Схемата върви години наред пред очите на ченгета и прокурори. Властите не реагират и на подадените множество сигнали, че става дума за пирамида. И така до 2016 г., когато популярната каса затваря врати, а Близнаков обявява фалит.

След избухналия скандал властите най-после се задействаха и срещу фараона бяха повдигнати обвинения за измама. Още тогава стана ясно, че парите са изчезнали. Излъганите хора коментираха, че част от тях Близнаков превел чрез фиктивни договори на свои роднини, а с останалите са пазарувани имоти в Гърция за неговите покровители.

Наред с версията за самоубийство криминалистите разследват и дали някой не е помогнал на фараона да сложи край на живота си, обясняват запознати. За подобна хипотеза подсказва и начинът, по който Георги Близнаков загина, коментираха вчера криминалисти.

Босът на пирамидата приключи земният си път вчера сутринта в Благоевград, а не в родната си Дупница. Рано сутринта минувач забелязва лежащ на земята мъж пред блок 37 в благоевградския жк „Запад“. Там веднага пристига екипи на Спешна помощ. При огледа става ясно, че мъжът е починал на място. Повиканите ченгета изясняват, че тялото е на Близнаков. Установено е, че самоубиецът е скочил от прозорец на междустълбищната площадка на блока. Хора от квартала обясняват, че Близнаков не живее тук, няма и роднини в блока. Затова е изключително странно избраното от него място за самоубийство, и то в седем часа сутринта. Жена от входа разказа, че е видяла измамника да се качва по стълбите, но не го познава.

Малко по-късно на мястото се появи и съпругата на Близнаков Ивона, която отказа коментар.
Покрай обясненията й криминалистите продължиха да разпитват хора от блока дали е нямало и друг човек с Близнаков. По неофициална информация, малко преди фараонът да сложи край наживота си, в квартала е забелязана да обикаля скъпа лимузина с няколко здрави момчета в нея. Дали тя има нещо общо със самоубийството, тепърва ще се изяснява.

Междувременно стана ясно, че Близнаков и съпругата му е трябвало в края на седмицата да се явят на поредното заседание по дело за фалита на пирамидата. То е чисто криминално и присъдите няма да възстановят парите на вложителите, обясниха магистрати.

ГАЛЕВИ ПЪРВИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА СХЕМАТА

В отчаянието си част от измамените вложители още през 2016 г. призоваха на помощ Братя Галеви. Те припомниха, че докато са си в Дупница, в града на практика няма битова престъпност и търговия с наркотици.

Пред медиите жертви на фараона припомниха, че още през 2010 г. Пламен Галев и Ангел Христов предупреждаваха хората за схемите на Георги Близнаков и неговия покровител, бизнесмена Давко Давков. Дори на едно общоградско събрание Пламен Галев белязва Давко Давков, като го нарече „гробокопач на дупнишката икономика“. Малко след това къщата на Давков бе надупчена от куршуми, а Близнаков пребит зверски, обясни един от излъганите вложители.

700 бона завъртя синът на дупнишкия фараон
Бизнес за почти 700 хил. лв. е развъртял синът на мистериозно самоубилия се дупнишки фараон Георги Близнаков. Това показва отчета на притежаваната от Сотир Близнаков фирма „Феникс СБ“. Дружеството е с капитал от едва два лева. Това не му пречи да притежава активи за 685 бона, става ясно от финансовия документ. Сред тях са вземания от клиенти в размер на 585 хиляди лева и сто бона пари в брой и банкови сметки.

„Не мога да си обясня откъде Сотир е намерил тези пари. Явно баща му е успял по някакъв начин да прехвърли ограбените милиони от пирамидата. За съжаление след като го самоубиха, едва ли ще научим истината“, коментира пред Топ Преса един от завлечените от бащата на Сотир вложители.

Георги Близнаков бе намерен мъртъв в понеделник сутринта. Официалната версия е, че се е хвърлил от седмия етаж на блок в Благоевград. Съседи коментираха, че фараонът не живее в сградата и никога преди това не са го виждали. Криминалисти разкриха, че се разследва и версия за подтикване към самоубийство или дори умишлено изхвърляне през прозореца. Целта е да се заличат следите към босовете в сянка на пирамидата.

Близнаков сложи край на живота си четири дни преди делото за източването на ръководената от него Дупнишката популярна каса. С обещание за изключително високи лихви той набира над 3.6 млн. лева от хора в Дупница. Както всяка друга пирамида и при затварянето на тази през 2016 г. се оказа, че огромна част от парите липсват. Покрай фалита на касата тогава бяха арестувани и съпругата му Ивона и синът Сотир, срещу когото не е повдигнато обвинение.
Още тогава излъгани вложители коментираха, че Близнаков успява да прехвърли парите на свои близки. Врътката се реализира напълно легално под формата на заеми или плащания за услуги.
До момента от прокуратурата не са обявили дали са открили следи към изпарилите се милиони. По времето, когато би трябвало да се е случвало евентуалното прехвърляне разцъфтява бизнесът на сина на фараона. Без да се впечатлява от течащото разследване, Сотир Близнаков започва да отпуска бързи кредити чрез фирмата си „Феникс СБ“. Самото дружество няма лиценз от БНБ за подобна дейност, но това не му пречи да работи.

Разследване на Нова телевизия показа, че в лихварската схема през пролетта на 2017 г. се включва и майка му Ивона, която току-що е излязла от ареста.

Като прикритие за нелегалната си лихварска дейност те ползват пловдивската „М Кредит“, показа запис от скрита камера на телевизията. По същото време самото дружество шапка на схемата е запорирано от НАП заради неплатени данъци.

След репортажа за нелегалната дейност от прокуратурата в Дупница започнаха разследване на лихварската схема. Резултати до момента не са обявени.

Фирмата на Сотир Близнаков от своя страна продължава и до днес да развива солидна дейност. Дружеството дори успява да осъди няколко свои клиенти, не върнали навреме заемите към „Феникс СБ“, показват решения на Кюстендилския окръжен съд. Фирмата развива и до днес дейност, а в графата вземания от клиенти е посочена сумата 585 хиляди лева, показва финансовият й отчет.

МАЙКА МУ СЕ ОТЪРВА САМО С ГЛОБА

Така след смъртта на Георги Близнаков единствена обвиняема за фалита на пирамидата остава вдовицата Ивона. Според юристи тя самата няма пряко участие в набирането на парите и подписването на договорите с „вложителите“. Затова трудно ще бъде осъдена за измамата с милионите от пирамидата.

Ивона Близнакова е обвиняема с покойния си съпруг и за неплащане на 135 702 лева в периода 2011-2016 г. Според юристи, в случай че признае вината си и плати на държавата, фараоншата може да се размине само с глоба или условна присъда.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене