Държавата и бизнесът трябва да се съюзят, за да постигнем ръст в икономиката

Цветан Ботев

Считам, че отговорът на въпроса какво иска бизнесът от държавата не би могъл да впечатли аудиторията със своята индивидуалност, прозорливост и уникалност. Това се дължи на факта, че всички в страната, независимо от своето финансово състояние или социален статус, са изправени пред тежки изпитания и предизвикателства и може би всеки би отговорил на този въпрос пo сходен начин, дори може би идентичен, но с различни думи и емоционален заряд.

При някои хора трудностите и предизвикателствата са може би по-житейски, но оставящи изключително болезнен отпечатък в съзнанието и цялостното им съществувание, визирам посрещането на ежедневните, битови разходи и потребности.

При други, когато човек си даде сметка, че чужди животи и съдби зависят от  решенията и действията, които ще се наложи да бъдат взети или предприети, предизвикателствата и трудностите могат да бъдат с колосални размери. Именно с тази ситуация е принуден да се справя бизнесът в България днес. Всеки ръководител е принуден да се бори с изключително тежката икономическа обстановка, както в страната, така и в международен аспект.  Сякаш  икономическите неволи не са достатъчни, че трябваше да бъдат гарнирани с политическа нестабилност и обществено недоволство, водещи до неспирни протести и социални сътресения.

При тези невиждани от дълги години насам условия бизнесът, както и цялата система, се нуждае от съживяване, от рестартиране, ако щете, на взаимосвързания политически и икономически механизъм. Като начало държавата трябва да се постарае да успокои политическата обстановка, защото кой нормален инвеститор ще се осмели да инвестира в страна, в която витае колеблива политическа и социална атмосфера. А ние точно от това се нуждаем – от свежи инвестиции. За целта би било добре държавните институции да са по-гъвкави и открити в отношенията си с бизнеса, разплащането между държавата и бизнеса да става значително по-бързо, а думата на закона да бъде еднозначна и ясно приложима от и за всички. Държавата и бизнесът трябва да се съюзят за постигане на ръст в икономиката, който да допринесе за повишаване на заетостта и осигуряване на елементарните човешки потребности.

Искам да приключа, като цитирам думите на покойния президент на САЩ Джон Ф. Кенеди, който на своята клетвена реч казва: „Не питайте какво държавата може да направи за вас, а се запитайте какво вие можете да направите за държавата си.” Вслушвайки се в тези думи, трябва да проумеем, че всички ние, държавни институции, бизнес, дори обикновените хора по улиците, сме част от една обща кауза и трябва да обединим сили и усилия в постигането й.

Цветан Ботев, председател на УС на „Химимпорт“ АД

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене